вівторок, 02 липня 2019 07:10

Шість країн приєдналися до України у спротиві Росії в ПАРЄ

Автор: REUTERS
  Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп зустрічає російського лідера Володимира Путіна. Переговори провели у перерві між засіданнями ”Великої двадцятки” в японській Осаці 28 червня
Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп зустрічає російського лідера Володимира Путіна. Переговори провели у перерві між засіданнями ”Великої двадцятки” в японській Осаці 28 червня

Парламентська Асамблея Ради Європи 26 червня повернула російську делегацію без жодних санкцій. Підтримали резолюцію 116 депутатів, 52 проголосували проти і 15 — утрималися.

ПАРЄ визнала порушення принципів організації з боку Росії, але обмежилася закликом виконати п'ять вимог. України стосується одна — звільнити 24 українських моряків, яких РФ захопила в Керченській протоці торік. Ще Москва має сплатити членські внески за три роки — майже 75 млн євро, або 2,2 млрд грн. Співпрацювати зі слідством у розслідуванні катастрофи малайзійського боїнга й у вбивстві опозиціонера Бориса Немцова. Зупинити переслідування секс-меншин у РФ.

Українська делегація пропонувала додати у список вимог пункт щодо Криму та Донбасу. Але пропозицію відхилили. Російський делегат 51-річний Леонід Слуцький назвав це кроком до визнання півострову російським.

Реєстраційний комітет ПАРЄ звернувся до Венеціанської комісії щодо нього і ще трьох членів російської делегації. Вони стали депутатами Держдуми від округу, що включає окупований Крим. Підпадають під персональні санкції ЄС.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України залишили залу засідань після повернення Росії. "Вдома консультуватимемося з нашими парламентами й урядами про спільні дії на наступних сесіях", — ідеться у спільній заяві.

— Якщо Венеціанська комісія займе сторону України, повноваження делегації припинять, доки там буде хоч один депутат, обраний за кругом, що включає Крим. Доти росіяни можуть повноцінно брати участь у роботі ПАРЄ, — каже український нардеп Володимир Ар'єв, 44 роки.

— Повернення Росії в ПАРЄ — не катастрофа для України. Наш головний виклик — війна. Міжнародні організації не впливають на воєнні дії, — говорить дипломат 47-річний Богдан Яременко.

— Повернення РФ найбільше шкодить самій Раді Європи. Ставить під сумнів принципи, на яких її створили. Організація втрачає імідж незалежної.

Москву позбавлять права голосу знову, якщо не виконає вимог, зокрема, про повернення Україні моряків?

— Росіяни поводяться радикально — пан або пропав. Згодні чи на повне виправдання і зняття усіх обмежень, або назавжди вийти з цієї організації. Варто було б підштовхувати їх до другого.

ПАРЄ зробила крок до визнання Криму російським?

— Країни ЄС неодностайні у ставленні до економічних санкцій. Проте немає політичного сигналу, що хтось у Євро­пі визнає півострів територією РФ.

Зараз ви читаєте новину «Шість країн приєдналися до України у спротиві Росії в ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути