пʼятниця, 05 квітня 2019 06:31

Шість кораблів НАТО зайшли у Чорне море

Автор: WWW.CYXYMU.INFO
  Кораблі НАТО прибули до грузинського порту Поті 1 квітня
Кораблі НАТО прибули до грузинського порту Поті 1 квітня

У Чорне море 1 квітня зайшли одразу шість кораблів Північноатлантичного альянсу. До Одеси прибули фрегати Королівських військово-морських сил Канади й Іспанії — "Торонто" та "Санта Марія". До грузинського порту Поті — чотири кораблі з Нідерландів, Румунії, Болгарії та Туреччини для спільних навчань із тутешньою береговою охороною.

— Росія силою змінила кордони. Це для нас неприйнятно, — сказав грузинським журналістам командувач з'єднання кораблів НАТО контр-адмірал Будевейн Бутс. — Саме з урахуванням агресивної активності РФ ми збільшили своє представництво в Чорноморському регіоні.

— НАТО збільшує свою військово-морську присутність у Чорному морі. Це прояв підтримки Києва у протистоянні з Москвою, — говорить військово-морський експерт Володимир Заблоцький, 65 років. — 2016-го Румунія запропонувала створити Чорноморську флотилію Альянсу, яка б постійно дислокувалась там. Але цю ініціативу не підтримала Болгарія. Зараз бачимо, що даремно. Якби присутність кораблів НАТО була постійною, РФ би не відчувала такої вседозволеності у Чорному й Азовському морях і не поводилася б так нахабно, як зараз.

Але навіть тимчасове перебування військово-морських сил Альянсу — фактор стримування Кремля. На жаль, кораблі можуть перебувати у Чорному морі лише 21 добу. Проте НАТО намагається постійно замінювати судна одне на одне.

Міністри закордонних справ країн — членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет заходів для безпечного проходу українських суден через Керченську протоку.

— Неприпустимо, що українських моряків утримують у в'язниці в Москві, — каже 2 квітня постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон, 75 років. — Ми хочемо переконатися, що маємо можливості стримати агресивну Росію. Пакет передбачає повітряне спостереження та введення більшої кількості кораблів НАТО у Чорне море. Все — щоб гарантувати безпечний прохід українських суден через Керченську протоку й Азовське море.

25 листопада торік російські прикордонники напали на українські кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Це сталося після спроби українців пройти Керченську протоку. Захопили судна "Бердянськ", "Нікополь", "Яни Капу" та взяли в полон 24 моряків.

Зараз ви читаєте новину «Шість кораблів НАТО зайшли у Чорне море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути