середа, 20 травня 2009 18:05

Севастопольська міськрада заборонила викладати українською

19 травня Севастопольська міськрада заборонила викладати в школах міста українською мовою. Начебто це порушення прав російськомовного населення України.

— Діти українську розуміють погано, це призведе до загальної безграмотності, — каже депутат-регіонал Дмитро Белик, 46 років. — Наше рішення закріплене юридично, і керівництво міських шкіл зобов"язане йому підкоритися.

Водночас викладання в севастопольських школах українською з 1 вересня цього року передбачає указ Міністерства освіти і науки України. Незадоволені рішенням Севастопольської міськради деякі батьки й активісти громадських організацій.

— Це порушення прав людини і Конституції України. До того ж це самовольство, — каже завідувач кафедри слов"янської філології та загального мовознавства Київського міжнародного університету Іван Ющук, 75 років. — Але батьки не зобов"язані подавати до суду — є уряд, який повинен визнати це рішення незаконним. Це шовінізм, зазіхання на права українців мати освіту своєю мовою. А також обмеження права учнів вступати в будь-який вуз України, бо для цього потрібна буде українська. Якщо вони говорять, що діти погано її розуміють, значить, їх треба вчити. Діти погано розуміють і англійську, але ж учать. По-друге, українська є державною мовою. Отож недостатнє знання її обмежує право цих дітей займати в майбутньому певні державні посади, або ж просто знайти в Україні повноцінну роботу.

Зараз ви читаєте новину «Севастопольська міськрада заборонила викладати українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути