четвер, 08 грудня 2011 07:00

"Селяни-пенсіонери першими позбуватимуться паїв"

Автор: фото з особистого архіву ольги попової
  Ольга Попова: ”Майже 40 відсотків сільськогосподарських угідь приватної власності можуть перейти в одні руки”
Ольга Попова: ”Майже 40 відсотків сільськогосподарських угідь приватної власності можуть перейти в одні руки”

Урядовий законопроект про ринок земель депутати відклали для повторного розгляду. Мораторій на продаж ріллі спливає 31 грудня 2011-го.

— Подовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення у попередні роки депутати мотивували тим, що немає законодавства про державний земельний кадастр і ринок землі, — говорить доктор економічних наук Ольга Попова, 51 рік, з Інституту економіки та прогнозування. — З одного боку, це породило тіньові схеми продажу землі. А з іншого — скасовувати мораторій досі зарано, бо не ухвалений пакет інших необхідних законів. Насамперед про земельний кадастр. Кадастровий моніторинг депутати подовжили до 2015 року. Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк заявив, що мораторій на продаж треба подовжити до 2013-го. Для повноцінного функціонування ринку потрібні не тільки карти земель, а й електронна версія кадастру.

Чи мораторій гальмує розвиток сільського господарства?

— Він заважає модернізувати аграрний сектор за рахунок інвестицій. Якщо мораторій скасувати, аграріям потрібно буде спочатку вкласти гроші у купівлю ріллі. І тільки потім можна буде говорити про модернізацію виробництва. Зробити це одночасно фермери не зможуть — бракує коштів навіть на викуп землі. Урядовці кажуть, що грошима допоможе державний земельний банк, який планують заснувати. Але досі не відомо, за якими відсотками будуть у ньому позики. Тепер середній розмір ставок банківських кредитів — 18 відсотків. Для аграріїв їх варто знизити бодай наполовину.

Якщо мораторій не подовжать, що нас чекає?

— Масове обезземелення селян і створення класу власників великих ділянок — латифундистів. Майже 40 відсотків сільськогосподарських угідь приватної власності можуть перейти в одні руки. Навіть якщо для фізичної особи встановлять обмеження у 5 чи 10 тисяч гектарів, його можна обійти. Скажімо, оформляючи купівлю землі на членів родини, родичів, друзів, підставних осіб.

У перші місяці після скасування мораторію земля коштуватиме дешево. До 15 відсотків власників паїв живуть у містах і вже думають, як продати свої ділянки. Та й селяни-пенсіонери, яким не вистачає грошей на ліки, навчання дітей чи весілля онуків, ладні будуть першими продати паї. Схожа ситуація була, коли люди позбувалися ділянок біля Буковеля та в інших мальовничих місцях у Карпатах. Продали задешево, тепер шкодують.

Цілком можливо, що вітчизняні бізнесмени скуповуватимуть чорноземи, аби потім перепродати за вищою ціною іноземним інвесторам.

Як державі звести до мінімуму ці ризики?

— Варто було би зробити пілотний проект продажу землі. Запровадити в одній-двох областях чи окремих регіонах, подивитися на наслідки. А потім ухвалити законодавство.

26 700 000

гектарів ріллі перебувають у приватній власності

3 700 000

гектарів землі належать державі. Іще 1,8 млн га становлять невитребувані паї, а 1,4 млн га — землі, які не перейшли спадкоємцям після смерті власника. Якби їх продати чи здати в оренду, держава отримала б, за підрахунками Держземагентства, 5 млрд грн щороку.

 

Зараз ви читаєте новину «"Селяни-пенсіонери першими позбуватимуться паїв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути