вівторок, 15 листопада 2011 10:32

"Що більше Росія набудує труб, то швидше впаде її економіка"

Автор: фото з сайта www.static.zn.ua
  Михайло Гончар: ”Покупець у Європі вибирає, який газ узяти — російський, норвезький, скраплений із Нігерії, Катару чи в перспективі — сланцевий із США”
Михайло Гончар: ”Покупець у Європі вибирає, який газ узяти — російський, норвезький, скраплений із Нігерії, Катару чи в перспективі — сланцевий із США”

Росія і Німеччина урочисто запустили газогін "Північний потік". Першою його гілкою по дну Балтійського моря від російського Виборга до німецького Ґрайсвальда прокачуватимуть 27 млрд кубометрів палива. Після добудови другої гілки потужність зросте до 55 млрд.

— Якби газ до "Північного потоку" закачували з нового Штокманського родовища (розташоване в російському секторі Баренцевого моря за 550 км на північний схід від Мурманська. — "ГПУ"), то це Україні нічим не загрожувало би, — зазначає керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 46 років. — Але Росія обдурила своїх європейських партнерів. Вона не може зараз розробляти Штокман, тому прив'язала новий газогін до старіючих західносибірських і ще не розроблених родовищ Ямалу.

Навіщо збудували "Північний потік"?

— Частину газових потоків перерозподілять. Це дозволить збільшити потенціал Кремля у газових війнах із Європою.

Які прямі збитки України від появи "Північного потоку"?

— Україна цього року поставила в Європу 105 мільярдів "кубів". Після добудови другої гілки "Північного потоку" наша газотранспортна система втратить не більше 15 мільярдів кубометрів. Такі цифри для нас не є критичними.

Українська й білоруська ГТС залишаються найпрямішими і найдешевшими шляхами постачання російського газу до Європи. Тому "Газпром" невипадково хоче узяти їх під контроль. Із "Белтрансгазом" уже вирішили — з Нового року він належатиме російському монополістові. Україна поки що опирається. Тому впровадження "Північного потоку" — це гра м'язами перед українським урядом.

Росія реалізує й інші проекти постачання газу в обхід України. Чи дієві вони?

— Вісім років тому відкрили "Блакитний потік" через Чорне море до Туреччини. Тоді теж говорили, що транзит газу Україною суттєво зменшиться. Але газогін працює упівсили — прокачує 16 мільярдів кубометрів. Левова частка газу в Туреччину йде через Україну.

До розрекламованого "Південного потоку" ще й не приступали — Анкара не дозволяє росіянам вести роботи у своїй морській зоні.

"Північний потік" може повторити долю українського нафтогону "Одеса—Броди", який мало завантажений?

— Працювати на повну потужність "Північний потік" зможе, хіба якщо Росія почне газову атаку на Україну. Тоді на нього перекидатимуть подачу газу Європі. Але всього на два-три тижні. Далі доведеться знову відкривати транзит Україною.

Європейські експерти прогнозують, що за три роки Європа матиме надлишок газу. Ціна на паливо впаде?

— Цілком можливо. Після фінансової кризи 2008-го ринок газу в Європі перестав бути ринком продавця, а став ринком споживача. Покупець вибирає, який газ узяти — російський, норвезький, скраплений із Нігерії, Катару чи в перспективі — сланцевий із США. Два місяці тому під Роттердамом відкрили термінал для скрапленого газу потужністю 12 мільярдів кубометрів. Іще два термінали споруджують у Франції й Польщі.

Для керівників "Газпрому", корумпованого російського політичного керівництва і їхніх партнерів у Європі був важливий власне процес побудови об'єкта. Хлопці зробили роботу і поклали в приватні кишені великі гроші. Їм байдуже, чим заповнити газогони. Ці проекти називають "відкатопроводами". Тож, можливо, що на виборах німецького бундестагу 2012 року "Північний потік" стане предметом грандіозного корупційного скандалу.

"Газпром" мислить категоріями позавчорашнього дня. Це те саме, що проект Байкало-Амурської магістралі в Радянському Союзі. Викинули шалені гроші, а наскрізного руху коліями нема, тільки на деяких ділянках. Тому що більше Росія набудує труб, то швидше впаде її економіка.

Зараз ви читаєте новину «"Що більше Росія набудує труб, то швидше впаде її економіка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути