Ексклюзиви
пʼятниця, 22 вересня 2017 06:45

Самосуд неминучий, якщо держава не карає винних

На Одещині судді виправдали антимайданівців. Їх звинувачували в масових заворушеннях 2 травня 2014 року.

Хтось каже, що судді остаточно втратили право вершити правосуддя іменем України. Натякають, що їх підкупили соратники Януковича, які втекли з Одеси. Вони віддавали накази антимайданівцям. Тепер дали сигнал усім прихильникам: не здавай своїх, воюй проти України — тебе відмажуть.

Виправдали тих, хто нападав на мирних активістів з українськими прапорами. Це стане великою політичною перемогою контрреволюції.

Інші кажуть, що явно недопрацювала прокуратура, яка готувала обвинувачення. Слідство основну роботу завершило два з половиною роки тому. Генпрокурором тоді був не Юрій Луценко і навіть не Віктор Шокін, а Віталій Ярема. В нього руки не дійшли до повноцінної чистки ГПУ, що вже говорити про місцеві прокуратури.

Українські суди випускають на свободу сепаратистів. Вони отримують умовні терміни або з відстрочкою. Прикладів — море. Мери міст Донбасу, що зустрічали бойовиків хлібом і сіллю. Організатори "виборів" на окупованих територіях на користь загарбників та їхніх посіпак — члени й голови виборчих комісій. Таких вироків уже десятки.

Що буде далі, особливо в разі звільнення окупованого Донбасу? Тотальна амністія? Умовні вироки вбивцям на підставі недостатності доказів? Справді, хто доведе, що цей конкретний бойовик убивав українців?

Я категорично проти самосудів, але вони неминучі. Будуть проломлені невідомими голови. Постріли ввечері у дворах, підірвані машини.

Якщо держава не може або не хоче карати винних, то їхню долю визначить рівень негативу в суспільстві. З поправкою на готовність діяти й кількість зброї у вільному нелегальному обігу.

Залишати сепаратистів на свободі — дуже ризиковано. Для них, у першу чергу. Але й для держави. Тому що до самосуду швидко звикаєш. І зупинитися потім практично неможливо. Дикий Захід отримаємо. Тож краще нехай сідають надовго.

Зараз ви читаєте новину «Самосуд неминучий, якщо держава не карає винних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути