четвер, 07 жовтня 2021 06:01

"Саакашвілі стає важливим для грузинської політики навіть за ґратами"

Автор: REUTERS
  Прихильники експрезидента Грузії Михеіла Саакашвілі проводять мітинг біля в’язниці в Руставі, де утримують їхнього лідера після затримання в Тбілісі. 4 жовтня 2021 року, Грузія
Прихильники експрезидента Грузії Михеіла Саакашвілі проводять мітинг біля в’язниці в Руставі, де утримують їхнього лідера після затримання в Тбілісі. 4 жовтня 2021 року, Грузія

— Головна причина повернення Саа­кашвілі в Грузію — відсутність політичного майбутнього в Україні. Та й у будь-якій іншій державі. На батьківщині рейтинг його політичної сили дає можливість повернутися в політику. Але потрібен рішучий крок. От він його і зробив, — каже політолог 27-річний Олег Саакян.

Ввечері 1 жовтня у Тбілісі затримали колишнього президента Грузії Михеі­ла Саакашвілі. Вранці того дня він опуб­лікував відео нібито з Батумі. Заявив, що повернувся до країни після восьми років проживання за кордоном. Представники "Єдиного національного руху" обіцяли, що Саакашвілі з'явиться на пуб­ліці 2 жовтня, щойно закриються виборчі дільниці. В Грузії якраз проходили місцеві вибори.

53-річний Михеіл Саакашвілі потрапив до країни 29 вересня, повідомила прокуратура Грузії. Нібито сховавшись у вентиляційній кабіні вантажівки. Родич водія Елгуджі Цомаї розповів, що той давно возить із Грузії в Україну зелень. Чоловік є також власником квартири у Тбілісі, в якій схопили політика. Його також затримали. Загрожує чотири роки в'язниці за "переховування злочинця". Арештували також батька і сина — Зураба і Шалву Цоцорія. Вони працювали в порту Поті, куди Саакашвілі потрапив у вантажівці. Є версія, що авто прибуло в порт поромом з України.

Того ж дня Саакашвілі оголосив голодування — доки не звільнять його самого і затриманих через нього.

Саакашвілі очолював Грузію в 2008–2013 роках. Після поразки на виборах 2013-го залишив країну. Там його заочно засудили до трьох років позбавлення волі за помилування колишніх співробітників МВС. Ще до шести років — у справі про побиття колишнього депутата Валерія Гелашвілі. Також висунули звинувачення в розтраті бюджетних коштів і розгоні акції протесту в листопаді 2007 року. Саакашвілі всі звинувачення називає політичними.

2015-го його позбавили грузинського громадянства. Майже шість років має українське. Зараз є головою Виконавчого комітету Національної ради реформ України.

Президент Володимир Зеленський збирається домагатися повернення Саакашвілі в Україну. Але Тбілісі не має наміру передавати його Києву, повідомила віцепрем'єрка Тея Цулукіані.

Місцеві вибори виграла правляча партія "Грузинська мрія" — 46% голосів. Опозиційний "Єдиний національний рух" соратників Саакашвілі посів друге місце — 30%.

— Це підняття ставок — Саакашвілі стає важливим фактором грузинської політики навіть за ґратами, — говорить Саа­кян. — Критично впливатиме на двосторонні відносини між Україною й Грузією. Вони й раніше були прохолодні. Влада Грузії заграє з Росією. Саа­кашвілі в двосторонніх відносинах буде слоном у кутку кімнати. Щойно виникатиме спірне питання — одразу згадува­тимуть про нього. Буде застій у відносинах.

Зараз ви читаєте новину «"Саакашвілі стає важливим для грузинської політики навіть за ґратами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути