вівторок, 23 вересня 2008 18:02

Зростання цін відновиться

Українці несуть гроші в банки. Тільки за літо вклади людей зросли на 14,1 млрд грн.

Готовність заощаджувати є показником зниження інфляційних очікувань. Це важливо. Адже побоювання подальшої дорожнечі можуть додати до цьогорічної інфляції не менш ніж 2%. Принаймні так вважають експерти.

Зниження таких очікувань є першим із чинників, які гальмуватимуть інфляцію у другому півріччі. Ще один фактор — поступове зниження цін на пальне. Хоча під час збору врожаю пальне традиційно дорожчає, бензин за серпень навпаки подешевшав на 8,6%. У вересні ціни продовжують падати. Це сприяє гальмуванню інфляції в інших секторах економіки: адже вартість пального закладають у ціну багатьох товарів.

Впливатиме на зниження інфляції й гарний урожай. Україна може зібрати не менше 45 млн т зерна — торік було 29 млн. Якщо за кордон вивезуть не надто багато, то ціни на хліб вдасться поступово гальмувати. А збільшення обсягів фуражного зерна здешевить витрати на відгодівлю худоби: це може посприяти скороченню дефіциту м"яса в Україні.

Бензин за серпень подешевшав майже на 9 відсотків

Інший антиінфляційний чинник — поступове гальмування зростання цін виробників промислової продукції. Якщо до літа вони щомісячно збільшувалися на 3–6%, то в серпні — на 1,8%. Найбільше відзначилися експортні галузі, зокрема металургія та хімічна промисловість, які не мають значного впливу на внутрішній споживчий ринок. А от ціни у нафтопереробній та у м"ясній промисловості навіть знизилися.

Нині важливо подбати про довгострокові антиінфляційні стимули, що зменшать відповідні ризики в майбутньому. Наприклад, ухвалити закон щодо підтримки тваринництва, який уряд направляє до парламенту. Проти інфляції працюватимуть також інтервенції держрезерву, антимонопольна політика тощо.

Водночас прискоренню інфляції сприятимуть сезонне подорожчання фруктів та овочів, здешевлення гривні щодо долара та євро, зростання зарплат бюджетників у зв"язку з їхнім переходом на єдину тарифну сітку. Але загалом можна прогнозувати: зростання цін восени відновиться, але буде значно нижчим, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Зростання цін відновиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути