середа, 15 червня 2011 06:15

Росіянам невигідно розвивати газовидобуток в Україні

 

Торік в Україні видобули 18,6 млрд кубометрів газу. Маючи 900 млрд м куб. підтверджених запасів, резерву країні вистачить на 50 років. Такі дані оприлюднила британська нафтогазова компанія "Брітіш Петроліум" у червневому огляді світової енергетики.

— Стратегія влади в енергетичному секторі спрямована на закупівлю якомога більшої кількості енергетичних компонентів за кордоном, — каже експерт із нафти й газу Валерій Боровик, 38 років. — Про розвиток видобутку власного природного газу й альтернативних видів енергії поки що лише розмови. Замість того, щоб інвестувати в розвідку власних родовищ, керівництво паливно-енергетичного сектору вперлося в переговори з Росією за дорогий газ.

Потенціал збільшити власний газовидобуток є на чорноморському шлейфі. Нарощувати його можна поступово — на 10–15 відсотків щороку. Якщо бракує коштів, то варто залучати іноземні компанії. Але для цього потрібні прозорі правила гри на ринку. У нас же діють за принципом "сам не гам й іншому не дам". Чимало родовищ заморожено або віддано афільованим із російськими компаніями структурам. А росіянам невигідно розвивати газовидобуток в Україні, якщо дешевше робити це вдома.

Зараз ви читаєте новину «Росіянам невигідно розвивати газовидобуток в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути