Ексклюзиви
пʼятниця, 03 червня 2011 07:45

Росія утискує український експорт

Комісія Митного союзу, до якого входять Росія, Казахстан і Білорусь, застосує захисні санкції щодо імпорту з України. У перелік товарів потрапили українські іржостійкі та сталеві труби діаметром до 820 мм, скловолокно, столові прибори, машинобудівні кріплення і кріпильні вироби.

— Жорсткі заходи проти українського експорту пов'язані з тим, що Україна не має наміру вступати до Митного союзу, — коментує директор економічних програм Центру Разумкова 55-річний Василь Юрчишин. — Для Москви, яка має провідну роль у Митному союзі, це питання більше політичне, ніж економічне. Росія може поширити санкції на інші товарні групи. У минулому ми мали "молочні" й "карамельні" війни, обмеження щодо алкогольних напоїв через запровадження нових санітарних норм тощо.

Це не дуже добрий сигнал. Українській владі слід подумати, чи слід розвивати співпрацю з партнером, який економічним тиском намагається отримати політичні вигоди.

Україна може застосувати заходи у відповідь. Але виходити на шлях такого "змагання" — безперспективно. Навпаки, треба йти на узгодження позицій і компроміс. Тим паче, що в України різні відносини з членами Митного союзу. Скажімо, з Білоруссю вони набагато м'якші. А Мінськ зараз навряд чи автоматично підтримає Кремль.

Іще одна підмога українській позиції — реакція Євросоюзу. Її поки що не чути.

Зараз ви читаєте новину «Росія утискує український експорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути