Ексклюзиви
четвер, 20 травня 2021 06:15

Росія поглинає Донбас

Колишній так званий глава уряду ДНР Олександр Бородай збирається стати депутатом російської Державної думи від партії "Единая Россия". Балотуватиметься в Ростовській ­області.

Перемога на виборах йому практично забезпечена. Напередодні секретар генеральної ради "Единой России" Андрій Турчак підписав угоду з "Союзом добровольців Донбасу", який очолює Бородай.

— Ми хочемо відкрити двері для того, щоб представники "Союзу добровольців" були представлені на різних рівнях. Починаючи від селищних рад депутатів, районних зборів, міських дум і регіональних парламентів до Держдуми, — говорить Турчак під час візиту до Ростовської області 10 травня.

"Добровольці" — це кандидати для жителів окупованих Росією районів Донецької та Луганської областей, які отримали російське громадянство. Таких нових громадян РФ уже пів мільйона. Москва має намір продовжити масову паспортизацію.

Ймовірно, Росія не наважиться відкрити виборчі дільниці на українській землі. Це стане кричущим порушенням Мінських угод. Але ніщо не заважає російському керівництву організувати підвезення виборців на дільниці в Ростовській області.

Жителі окупованих районів, звісно ж, становлять незначну кількість російських виборців. Але їхня участь у виборах дозволяє російському керівництву продемонструвати, що Кремль у майбутньому не збирається відмовлятися від окупації Донбасу. Турчак також їздив до окупованого Донецька, де взяв участь у відкритті пам'ятника "героям ДНР". Так на окупованих територіях Москва створює відмінну від української політичну реальність. Робить усе можливе, щоб Україну й ці території ніколи не можна було "зшити" знову.

Підхід не новий. Такі ж пам'ятники є в Придністров'ї, Абхазії, Південній Осетії. Донбас поповнив список окупованих регіонів, на території яких здійснюється класична російська політика підміни пам'яті. Тому прес­сек­ретар президента РФ Дмитро Пєсков лукавить, коли стверджує, що "Росія не планувала і не планує нікого поглинати".

Роздача російських паспортів українським громадянам, їхня участь у виборах, висунення кандидатами в депутати осіб, які були учасниками війни проти України, підміна національної пам'яті — це і є поглинання.

Зараз ви читаєте новину «Росія поглинає Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути