Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2010 07:21

Росія не пустить Україну на свій ринок зброї

Росія не пустить Україну на свій ринок зброї

Співпраця із російським Військово-промисловим комплексом можлива лише на умовах кооперації, вважають військові експерти.

— Україні це було вигідно завжди, бо Росія — це найбільший європейський ринок, — каже Микола Сунгуровський, 59 років, директор військових програм Центру Разумкова. — Зараз  нам слід переглянути кон"юнктуру ринків озброєнь. Визначити, які з них недоступні для нашої продукції, і просувати свої розробки в ті ніші, які ще не зайняті. А співпрацю у високотехнологічних галузях, про яку сказав новопризначений гендиректор "Укрспецекспорту" (депутат-"регіонал" Дмитро Саламатін. — "ГПУ"), слід будувати з кооперації виробництв, а не починати її продажем активів, причому контрольних пакетів підприємств ВПК. Росія проводить хитру політику. Вона взяла курс на розвиток замкнутих циклів виробництва. Для цього посилено співпрацює із країнами Заходу: переймає технології, купує високотехнологічну продукцію, ліцензії. Це небезпечно для нашого Військово-промислового комплексу. Ми самі віддаємося в руки партнера і стаємо його сировинним придатком. Росія користуватиметься нашими потужностями і дешевою робочою силою і фактично позбудеться конкурента.

Експерт Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець, 39 років, зазначає, що тепер близько 20% українського експорту озброєнь ідуть до Росії. Ще стільки ж — через Росію на інші ринки.

Росія взяла курс на розвиток замкнутих циклів виробництва

— Росіяни купують у нас двигуни до своїх гелікоптерів, засобів ураження, військових кораблів, чимало комплектуючих. Тому вони не зацікавлені допустити нашу техніку на свої ринки збуту, — каже експерт. — Ось вони заявили про наміри об"єднати авіаційну промисловість двох країн. Але для цього спочатку слід створити ринкові механізми об"єднання: українська сторона має визначити реальну вартість своїх активів, а російська — забезпечити ринок збуту для українських літаків. Інакше кооперація не має сенсу.

Зараз ви читаєте новину «Росія не пустить Україну на свій ринок зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути