Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 06:11

Росія намагається прибрати Сахарова з історії

У Москві влада зірвала виставку до 100-річчя Андрія Сахарова. Чиновники відмовилися погодити цитати вченого та правозахисника.

Сахаров належить до тієї частини спадщини, яка незручна для сучасної Росії. Він встиг побувати в опалі за життя, а тепер опинився в опалі посмертно.

Для РФ вигідний лише один Андрій Сахаров. Той, який створював водневу бомбу. Вивчав керовану термоядерну реакцію. Доктор наук, академік і тричі герой соціалістичної праці. І зовсім незручний Сахаров, який підписував лист до Брежнєва із закликом не реабілітувати Сталіна. Засуджував вторгнення в Чехословаччину, репресії та їздив на суди над дисидентами.

Москві незручний правозахисник Сахаров. Той, який засуджував введення радянських військ до Афганістану. Був позбавлений нагород і засланий. Сахарову дозволили повернутися в Москву лише після початку перебудови. Він помер 1989-го, не доживши два роки до руйнування імперії.

Тепер імперія воскресла. Намагається знову прибрати ім'я Сахарова з історії. Росія займається всім тим, що він критикував: вдирається в інші країни, будує залізну завісу й переслідує інакомислення. Цитати радянського фізика-правозахисника на цьому тлі перестають бути історією й починають звучати як нищівне викриття.

У 1990 роки, коли Росія демонстративно рвала з радянським минулим, вона впустила в свій храм дисидентів. Заборонені автори ставали популярними. Засекречені архіви — надбанням громадськості. На короткий період замки й заборони скасували. Колишніх вигнанців поставили на п'єдестал. Потім настав відкат. У міру того, як Росія скочувалася в імперський рецидив, список "дозволених" та "ігнорованих" героїв зазнав чергової ревізії. Він не вичерпується лише Сахаровим.

У сучасній Росії вже не виходить бути за все хороше проти всього поганого. Кожен змушений давати відповідь на питання — яка сторона барикад йому ближча. У компанії яких фігур з минулого йому затишніше. Тих, хто був за державну велич, чи тих, хто був за свободу?

Росія перетворюється на все те, з чим боролися дисиденти минулого. І тому вона знову намагається викреслити їх з історії. Промовчати, не помітити, відвести очі. Можливо, хтось у Кремлі вважає, що таким чином можна уникнути неприємних порівнянь. Але вони від цього стають лише рельєфнішими.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагається прибрати Сахарова з історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути