пʼятниця, 18 серпня 2017 07:30

Росія може потрапити під нові санкції

Північна Корея успішно випробовує міжконтинентальні ракети з виготовленими в Україні двигунами, пише 14 серпня американське видання "Нью-Йорк Таймз". Мовляв, їх КНДР придбала на чорному ринку. Постачання таких товарів у цю країну заборонене Радою Безпеки ООН і нормативними актами України.

На заводі "Південмаш", який звинуватили, статтю назвали провока­цією. Двигуни РД-250 могли потрапити до Північної Кореї з РФ, каже голова Державного космічного агентства України Юрій Радченко.

— Задокументовано, що Росія має від семи до 20 ракет із двигунами РД‑250, — говорить Радченко. — Їх виготовили в Україні до 2001 року. Зараз у нас немає жодної можливості ви­робляти такі.

— У Сполучених Штатів Америки хороші відносини з Україною. У минулому вона запобігала відправленню заборонених матеріалів до країн, що нас непокоять, — розповідає представник Держдепартаменту США 47-річна Хізер Науерт. КНДР може виготовляти власні двигуни для ракет, повідомила американська розвідка 15 серпня.

2011 року двох громадян КНДР заарештували у Дніпрі. Вони намагалися отримати доступ до ракетних технологій "Південмашу". Досі відбувають покарання в житомирських виправних колоніях.

— У постреволюційній Україні настав хаос, сказано у статті. Заводи втратили російські контракти й нібито перебувають на межі виживання. Ледве не за їжу готові продавати секрети. Проте автори навіть не побували в Україні, не поговорили з працівниками "Південмашу". Це чиста маніпуляція. Кремль — очевидний замовник, — каже заступник директора Центру досліджень армії Михайло ­Самусь, 44 роки.

— Таємно поставити двигуни з України в КНДР під носом усіх спецслужб світу — фантастика. А от Росія поставляє будь-які технології в Північну Корею десятиліттями. Їх неможливо контролювати, бо мають спільний кордон. Не виключаю передачі й цих двигунів. Розраховувала на посилення Північної Кореї і шантаж США. Тепер прагне приховати свої оборудки. Бо якщо їх доведуть — будуть нові санкції.

Чи можуть зробити Україну крайньою?

— Для цього немає жодних підстав. Ці двигуни випускали в УРСР, а в незалежній Україні їх не робили ніколи. Американці знають, які двигуни й де зберігаються. Вони є складовими міжконтинентальних балістичних ракет. Їх знищували під кон­тролем США, згідно з Будапештським меморандумом (про ядерне роззброєння. — ГПУ).

Щоб повністю зняти звинувачення з України, потрібно дістатися до лабораторій у Північній Кореї. Зараз це неможливо. На це і розрахунок. Напевно, російським спецслужбам стало відомо, що американська розвідка почала отримувати конкретну інформацію про двигуни. І Москва вирішила виграти час перед президентськими виборами (відбудуться 11 березня 2018 року. — ГПУ).

Як публікація вплине на стосунки Києва і Вашингтона?

— Почали готувати реальні рішення для надання Україні летальної зброї. Це питання може зависнути. "Джавелін" (американський переносний протитанковий комплекс. — ГПУ) — складна технологія. Хтось у Конгресі чи адміністрації президента США може припустити, що українці передадуть її КНДР.

Створять комісію для перевірки. Вона може тривати роками, як із "кольчужним" скандалом (2002 року з'явилася інформація про продаж українських автоматизованих станцій радіотехнічної розвідки Багдаду. — ГПУ). Їх так і не знайшли в Іраку, але був негативний вплив на українсько-американські стосунки. Організатори публікації розраховували саме на такий ефект.

Яка реагувати Україні?

— Маємо допомогти в розслідуванні. Відкрити всі бази збереження ракетних компонентів і заводи. Показати, що в нас усе на місці. За неправдиву інформацію про "Південмаш" слід подавати в суд. Вона паплюжить ділову репутацію заводу, звинувачує у важких злочинах Україну.

Зараз ви читаєте новину «Росія може потрапити під нові санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути