Ексклюзиви
четвер, 13 січня 2022 07:40

Росія йде шляхом Північної Кореї

Сполучені Штати Америки відкинули пропозиції Росії. Це стосується й вимоги не приймати Україну до Північноатлантичного альянсу. Двосторонні переговори 11 січня щодо гарантій безпеки в Женеві тривали 8 год.

— Ми нікому не дозволимо закрити політику відчинених дверей НАТО, — каже заступниця держ­секретаря США 72-річна Венді Шерман. — Не відмовимося від двосторонньої співпраці з суверенними державами, які хочуть працювати зі Сполученими Штатами. Не прийматимемо рішення ні щодо України без України, ні стосовно Європи без Європи, ні щодо НАТО без НАТО. Була дискусія, краще розуміння одне одного. Але ми не обговорювали договір, який росіяни поклали на стіл. Регіони впливу в стилі холодної війни є пережитком минулого. Країни повинні мати можливість обирати союзи.

Головна вимога Кремля в тому, що Альянс має письмово взяти зобов'язання більше не розширюватися. Це стосується не лише України. Держави НАТО мають припинити вести будь-яку військову діяльність на нашій території. А також у державах Східної Європи, Кавказу, Центральної Азії. Москва ж такого зобов'язання брати не пропонує. Штати та Західна Європа мають вивести війська з території східних членів НАТО й матимуть право переміщувати туди свої сили тільки за згоди РФ.

— Без просування за цими ключовими для нас напрямками робота над іншими аспектами буде під питанням, — говорить заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, 61 рік.

— Переговори як такі не відбулися. Це був обмін позиціями. Очікувати домовленостей не варто. Захід не прийняв ультиматум Росії щодо України й перерозподілу сфер впливу, — каже політолог Олег СААКЯН, 27 років.

— Москві ці переговори вже дали позитивний результат. Вона шантажує світ ядерною боєголовкою та армією на кордоні України. Але Вашингтон і Брюссель сідають з нею за стіл переговорів. Це і є перемога для путінського режиму. Він таким чином зміцнюється всередині країни. Путін не готовий поступитися владою.

Головний результат для України — Захід не збирається нас "зливати". Проблема російсько-­української війни значно глибша, ніж відносини двох держав. Це дає Україні гарантії, що нас не кинуть, і ризики, бо конфлікт набуває рис міжнародного. Переговори продемонстрували й те, що ніхто за Україну не воюватиме. Треба бути сильними та готовими до нового витка війни — саме для того, щоб він не відбувся.

Триває підвищення ставок, перехід на ультиматуми й хамську поведінку. РФ починає іти шляхом Північної Кореї. Перетворюється на навіженого з ядерною зброєю. Він кричить: "Ви всі здохнете, а ми потрапимо в рай". Москва починає лякати не словами, а діями, щоб бути рівноправною із Заходом.

Зараз ви читаєте новину «Росія йде шляхом Північної Кореї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути