пʼятниця, 17 березня 2017 00:35

Російську конкурсантку треба допустити на Євробачення

На пісенному конкурсі Євробачення в Україні у травні цього року Росію представлятиме 27-річна Юлія Самойлова. Вона порушила наші закони — відвідувала з концертами окупований Крим.

Після перемоги на минулорічному Євробаченні Джамали я казав, що ціною буде необхідність складних компромісів щодо участі Росії. Сумнівів, що Москва скористається конкурсом для провокацій, не було.

Російським артистам, які оспівують окупацію, в'їзд в Україну заборонений. Зараз постане дилема. Чи робити виняток для Самойлової і піти на компроміс із принципами заради європейського пісенного конкурсу?

Завдання України — не лише не піддатися на чергову провокацію росіян, а й скористатися з неї. Я би допустив Самойлову на Євробачення.

По-перше, ми погодилися на проведення конкурсу і маємо перед організаторами й глядачами зобов'язання. Його умови прописують процедуру відбору та участі кандидатів. Якщо російська виконавиця їх виконала, має бути допущена до конкурсу.

Так, у нас є суверенне право визначати, кого хочемо чи не хочемо бачити на території своєї держави. І рішення не допустити на Євробачення Самойлову знайде схвальні відгуки серед українців. Але спровокований росіянами скандал навколо нашої відмови допустити в Україну співачку, та ще й "дівчину на інвалідному візку", завдасть більше шкоди національній безпеці, ніж її допуск на нашу територію для участі в Євробаченні.

То як вийти з честю із ситуації? Міністерство закордонних справ України має негайно зробити публічну заяву про те, що громадянці РФ Юлії Самойловій заборонений в'їзд в Україну, але це рішення буде тимчасово призупинене з огляду на зобов'язання перед організаторами конкурсу Євробачення.

Так Самойлову допустять на територію України — як конкурсантку, винятково на період проведення Євробачення. При в'їзді роз'яснять її порушення українського закону, доведуть неприпустимість повторення подібних дій, попередять про відповідальність. Повідомлять про заборону на в'їзд в Україну надалі.

А громадськість і засоби масової інформації мають проігнорувати або бойкотувати перебування російської співачки в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Російську конкурсантку треба допустити на Євробачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути