Ексклюзиви
вівторок, 15 грудня 2015 07:40

Російські військові обстріляли турецьких рибалок

Російські військові обстріляли турецьких рибалок в Егейському морі 13 грудня. Зі сторожового кораб­ля "Сметливый" відкрили попереджувальний вогонь по турецькому сейнеру (судно для промислового вилову риби. — "ГПУ") "Гечицилер Балік Чилік". Кажуть, зробили це, щоб уникнути зіткнення.

"Російський сторожовий корабель був за 22 кілометри від грецького острова Лемнос, — пише російське міноборони. — О 9.03 за Москвою вахтова служба корабля помітила на відстані близько тисячі метрів турецьке судно. Воно наближалося до правого борту СК "Сметливый", що стояв на якорі. Екіпаж турецького корабля не йшов на радіоконтакт і не відповідав на спеціальні візуальні сигнали світлового семафора і сигнальних ракет. І коли сейнер наблизився на відстань 600 метрів, застосували стрілецьку зброю, щоб не допустити зіткнення кораблів. Турецьке судно одразу змінило курс і, не виходячи на контакт із російським екіпажем, продовжило рух.

Капітан турецького корабля Музаффар Гечічі не помітив стрілянини.

— Ми йшли своїм маршрутом. Не знали, що це — російське судно, — розповідає. — Думали, що це корабель НАТО. Десь о пів на дев'яту ранку ми пройшли повз нього. Не чули пострілів. Записи камер передали для експертизи.

— Це — бажання Росії продемонструвати силу. Що вони контролюють ситуацію, — говорить Сергій Данилов, 45 років, із Центру близькосхідних досліджень. — Турецька сторона каже, що такого не було й вони не чули пострілів. Немає жодних доказів, що росіяни кажуть правду. Спиратись тільки на їхню версію — некоректно. Можливо, росіяни просто вигадали цей випадок, щоб попіаритися у своєму інформаційному просторі.

Офіційної позиції Туреччини ще немає. У їхньому міністерстві закордонних справ кажуть, що оприлюднять її після допиту рибалок.

Російське міністерство оборони викликало на розмову військового аташе Туреччини. Анкару звинувачують у провокаціях.

"Турецький військовий дипломат отримав жорстке пояснення потенційно катастрофічних наслідків від нерозважливих дій Анкари щодо військового контингенту Росії, який бореться проти міжнародного тероризму в Сирії", — йдеться у заяві.

Минулого тижня Туреччина скаржилася на моряка російського військового корабля. Розмахував ракетною установкою, коли судно пропливало повз Стамбул. Росія заперечила критику. Мовляв, екіпаж мав "законне право" захищати корабель.

Зараз ви читаєте новину «Російські військові обстріляли турецьких рибалок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути