четвер, 09 вересня 2021 07:10

Російські окупанти катують затриманих кримських татар

Автор: Сергій Старостенко
  5 вересня на мітинг біля посольства Російської Федерації в Києві зібралися десятки людей. Вимагали звільнити викрадених на окупованому півострові кримських татар
5 вересня на мітинг біля посольства Російської Федерації в Києві зібралися десятки людей. Вимагали звільнити викрадених на окупованому півострові кримських татар

"Затриманого вчора в Криму ФСБ першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла до пізнього вечора утримували в невідомому приміщенні. У наручниках, із мішком на голові, під жорстким психологічним тиском", — написав у фейс­буку 5 вересня голова Меджлісу 63‑річний Рефат ­Чубаров.

3 вересня окупанти обшукали будинок кримського татарина Ельдара Одаманова в Сімферополі. Нібито — через вибух у селі Перевальне. Вилучили техніку й забрали чоловіка з собою. Наступного дня затримали в Євпаторії Шевкета Усеїнова. А в селі Первомайське Сімферопольського району після обшуку схопили Нарімана Джеляла. Йому росіяни висунули підозру в диверсії, що загрожує до 15 років тюрми, повідомив Чубаров. Підозру також отримали двоюрідні брати Джеляла — Азіз і Асан Ахтемови.

58 людей силовики затримали в Сімферополі біля будівлі ФСБ. 4 вересня вони прийшли дізнатися місцеперебування п'ятьох затриманих кримських татар.

"Це звичний сценарій фальсифікації справ російськими окупантами, — написала у фейсбуку перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, 38 років.

— 23 серпня, в день проведення саміту "Кримської платформи", на півострові начебто пошкодили газопровід у районі села Перевальне. Він транспортував газ до військової частини. "Причетних" знайшли саме після повернення Нарімана Джеляла з Києва, де він брав участь у "Кримській платформі". За сфабрикованими обвинуваченнями він виявився диверсантом і пособником злочину, а брати Ахтемови — "виконавцями". Їм загрожує позбавлення волі від 10 до 15 років.

До Нарімана Джеляла і братів Ахтемових не допускали незалежних адвокатів. Мої джерела стверджують, що затриманих катують.

6 вересня окупаційний суд Сімферополя відправив Джеляла і братів Ахтемових під варту до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб арешту за непокору поліції. Щодо решти затриманих склали адмінпротоколи.

США закликали Росію негайно звільнити затриманих.

Зараз ви читаєте новину «Російські окупанти катують затриманих кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути