пʼятниця, 16 листопада 2012 00:00

Батькам пропонують перевести дітей у російські школи

Українською мовою в нашій країні навчаються 81,9% школярів, свідчить дослідження громадського руху "Простір свободи". Це на 0,3% менше, ніж торік. Зменшення україномовних учнів зафіксували вперше з часів незалежності України.

— Скорочення числа української в освіті — це свідома державна політика, зокрема Міністерства науки, молоді та спорту й низки місцевих чиновників на сході країни, — вважає мовознавець Максим Стріха, 52 роки. — Місцеві ради на Сході та Півдні роблять російську регіональною. В одеських школах цьогоріч наполегливо пропонували батькам переписати заяви на російські класи. Особливо намагалися обмежити кількість українських класів у престижних школах. У вересні учням, які навчалися в українських, пропонували перейти в російські.

Досі кількість учнів, які йшли в україномовні класи збільшувалася. Батьки вважали, що мова знадобиться дітям у житті. Бо у вищій школі викладали українською. Знаючи державну мову, можна працювати на будь-яких державних посадах. Тепер вона стає не обов'язковою. Без її знання в Україні можна прожити і при цьому працювати будь-де. Далеко не всі мають глибоке патріотичне почуття, тому не хочуть обтяжувати себе вивченням ще однієї мови.

Якщо така політика продовжуватиметься, українські класи будуть суттєво скорочувати з кожним роком. Це не 1937-й, ніхто нікому не вириває нігті. Проте кажуть: "Теперь политика изменилась, этот телячий язык никому не нужен". Держава демонструє, що українська мова більше не потрібна.

Україна копіює білоруський шлях знищення мови. Там сьогодні білоруською спілкуються лише кілька відсотків населення. Ще 15 років тому в білоруських школах навчалися близько 70 відсотків учнів. Тепер білоруське шкільництво майже знищене російсько-совєцким режимом Лукашенка. У нас не буде такої критичної ситуації, але держава має всі важелі, щоб витісняти українську на Сході та Півдні.

Зараз ви читаєте новину «Батькам пропонують перевести дітей у російські школи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути