четвер, 04 червня 2020 06:21

Режим Путіна тримається на "побєдобєсії" й анексії

Автор: RADIOSVOBODA.ORG
  Портрет радянського лідера ­Йосипа Сталіна підняли на повітряній кулі неподалік міста Білогірськ в окупованому Криму за ініціативи федерації боксу Росії 11 травня 2020 року
Портрет радянського лідера ­Йосипа Сталіна підняли на повітряній кулі неподалік міста Білогірськ в окупованому Криму за ініціативи федерації боксу Росії 11 травня 2020 року

Президент Росії Володимир Путін наказав провести в Москві 24 червня парад перемоги. 9 травня його скасували через пандемію коронавірусу.

— Здавалося б, проведення референдуму щодо конституційних змін, які дозволять Путіну балотуватися 2024 року попри обмеження у два строки поспіль, куди важливіший захід. Чому ж він поспішає з парадом? — говорить публіцист Віталій Портников, 53 роки. — Бо парад — навіть більший доказ його легітимності, ніж якийсь там референдум. Голосування все одно проведуть. Результати підтасують, Путіна переоберуть, незадоволених розженуть.

Президенту РФ важливо бути 24 червня 2020 року на тій же площі, на якій 24 червня ­1945-го був інший кремлівський правитель — Йосип Сталін. Так вимальовується пряма лінія наступності від генералісимуса до чекіста, від правителя до правителя.

Якщо вже будувати Радянський Союз без комунізму, то чому б не скористатися сталінським досвідом? Адже й більшовицький вождь, коли почалася війна, миттю забув про комунізм, натомість згадав про Росію і навіть про ­Україну. Закликав співвітчизників захищати не ­партію, а Батьківщину. Називав їх, заляканих і розтерзаних, "братами й сестрами". Ось і в Путіна такі ж "брати й сестри", нехай дивляться парад.

Ніякої іншої ідеології, окрім звироднілої в "побєдобєсіє" пам'яті про перемогу, в Путіна для своїх підданих немає. Нічого його з ними не об'єднує. Навіть боротьба з пандемією. Правитель сховався в одній зі своїх резиденцій і не показується. А москвичі гуляють за графіком.

Ну і ще Крим. Це так само — від Сталіна. Теж бажання бути "збирачем земель". Сталін на параді 24 червня 1945-го був правителем, який не тільки війну виграв, а й імперію розширив. Половину Європи перетворив на радянську вотчину, приєднав до СРСР території інших країн, не цікавлячись їхньою згодою.

Путін теж так хоче. Тому й почав із Криму. Парад і Крим — два стовпи, на яких тримається його режим і уявлення про владу.

У Росії з 25 червня по 1 липня пройде референдум щодо зміни конституції, повідомив Володимир Путін.

"Кремль чітко спланував політтехнологічну операцію, — коментує російський соціолог 51-річний Ігор Ейдман у фейсбуку. — Наприкінці червня на росіян чекає десятиденка шаленого "побєдобєсія": 22 червня — день пам'яті початку війни, а 24-го — парад. Мета — розігріти публіку до "референдуму".

Зараз ви читаєте новину «Режим Путіна тримається на "побєдобєсії" й анексії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути