Ексклюзиви
понеділок, 04 грудня 2006 17:19

"Регіонали" роблять найбільшу помилку

Наприкінці минулого тижня ситуація на владному олімпі України загострилася ще більше. Після дискусій щодо Голодомору струснуло відставкою двох міністрів з помаранчевого табору — Юрія Луценка та Бориса Тарасюка. Це засвідчило чергове посилення боротьби між Партією регіонів з одного боку та президентом і "Нашою Україною" — з другого.

Віктор Ющенко заявив навіть про узурпацію влади Кабміном та парламентською більшістю. Тепер уже зрозуміло, що політична боротьба входить у нову фазу. А компроміс між таборами стає дедалі більш примарним.

— Усе це можна було передбачити під час призначення  прем"єром Януковича, — вважає політолог Олесь Доній, 36 років. — Адже Партія регіонів не заспокоїться доти, доки не підкорить увесь економічний і політичний простір. Після міністрів вони візьмуться за губернаторів. А потім зазіхнуть і на посаду президента.

Водночас зрозуміло, що проурядовій коаліції загострення політичної ситуації і зміцнення опозиції власними руками невигідне. Особливо на тлі підвищення комунальних тарифів, росту цін та подальшого різкого розшарування населення за майновою ознакою. Зазвичай в українській політиці роблять усе навпаки — опозицію намагаються розколоти чи купити. "Регіонали" спочатку так і робили. Однак міністри від президента виявилися міцними горішками. Спроби приручити їх закінчилися нічим — ті ж Луценко і Тарасюк завжди демонстрували свою незалежність від "антикризовиків". І тоді Янукович вирішив грюкнути кулаком по столу. Забувши при цьому, що політика — це мистецтво компромісів, а не вигравання м"язами.

Янукович вирішив грюкнути кулаком по столу

Отож остаточно випихаючи "Нашу Україну" в опозицію, Партія регіонів робить найбільшу помилку за час роботи свого уряду. Точно так 2005 року власноруч зміцнили тодішню опозицію "помаранчеві", і фактично самі привели її до влади 2006-го.

З іншого боку, загострення ситуації має піти на користь і Вікторові Ющенку, і розрізненим опозиційним силам. Президентові пора остаточно переконатися в тому, що кулуарні домовленості з "регіоналами" абсолютно нічого не варті. Та й підписаний Універсал національної єдності є для них просто папірцем. А "Наша Україна", Блок Юлії Тимошенко та інші мають нарешті усвідомити необхідність об"єднання. Адже чвари між ними лише зміцнюють "Регіони".

Якщо ж "Наша Україна" і БЮТ уже зараз не домовляться і не зімкнуть своїх лав у боротьбі з парламентською коаліцією, то в майбутньому їх чекатиме поступова втрата симпатій виборців. І їхнє місце займуть інші політичні гравці та нові проекти опозиційного спрямування.

Упродовж останніх двох тижнів політичний човен розхитали законопроект по Голодомору і гучні відставки. Наступними великими хвилями можуть стати бюджет на наступний рік та ухвалення законів, необхідних для вступу до Світової організації торгівлі.

Утім, колишній нардеп, а тепер політолог Олег Зарубінський, 43 роки, бачить набагато глибші причини  загострення політичної ситуації. Насамперед — це відсутність у влади проекту розвитку країни на найближчі роки.

— У нинішній владі закладений алгоритм взаємопоборення і взаємознищення, — каже він. — Можновладці геть  забули передвиборні обіцянки і працюють над задоволенням лише власних корпоративних інтересів. Тому опозицію повинна об"єднати не спільна боротьба, а спільне бачення майбутнього розвитку України.

Зрештою, через погіршення соціально-економічної ситуації головним опозиціонером може стати сам народ. А значить,  для більшості владних політичних сил нинішня конфронтація може стати логічним початком їхнього кінця.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" роблять найбільшу помилку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути