пʼятниця, 18 травня 2012 07:30

"Регіонали" такого не прощають. Почалася помста"

  Володимир Фесенко: ”Карпачовій можна було запропонувати якусь почесну посаду”
Володимир Фесенко: ”Карпачовій можна було запропонувати якусь почесну посаду”

Колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова виїхала за кордон. Прокуратура звинувачує її у фальсифікації акта щодо тілесних ушкоджень Юлії Тимошенко.

— Карпачова тричі ставала уповноваженою, бо завжди була гнучким політиком, зберігала відносну незалежність і вміла виживати за різних влад, — розповідає керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 53 роки. — У неї були попервах непрості стосунки з президентом Леонідом Кучмою. Так само — з Віктором Ющенком, коли він став главою держави. Її відносини з "регіоналами" можна назвати романом. Їхнє зближення почалося після того, як вона звернула увагу на ситуацію з арештом Бориса Колеснікова та Євгена Кушнарьова 2005 року. "Регіонали" віддячили Ніні Іванівні другим місцем у партійному списку на парламентських виборах 2007-го. Вона пішла на це, щоб підстрахуватися, бо не мала впевненості, що залишиться на посаді уповноваженої. Але залишилася, зумівши знайти спільну мову і з Ющенком, і з Тимошенко, і з Януковичем.

Чому у Карпачової виник конфлікт із "регіоналами"?

— Її грубо усунули з посади, на якій вона перебувала 14 років. Можна було попрощатися з нею більш гуманно і толерантно. Подякувати за працю, нагородити. Запропонувати якусь почесну посаду. Тоді б такого конфлікту не сталося. Мені здається, Карпачова сподівалася, що перший провал Лутковської дасть їй шанс. Але не вийшло. Тоді вона від образи пішла на такий демарш — зробила в камері фото синців Юлії Тимошенко та акт медичної експертизи. Можливо, хотіла гучно грюкнути дверима на прощання і продемонструвати свою незалежність. З іншого боку, вона подивилася на ув'язнену екс-прем'єрку по-людськи і по-жіночому.

Але тепер, у свою чергу, образилися "регіонали". Вони таких вчинків не прощають. Почалася помста.

Чи серйозно переслідуватимуть Карпачову? Чому вона змушена виїхати за кордон?

— Очевидно, не захотіла ризикувати своєю свободою. "Регіонали" зараз виступають зі спекулятивними заявами на її адресу, часто необґрунтованими. Та це політики, їм треба щось говорити. Дивують дії Генпрокуратури. Ну треба ж учитися на власних помилках. У наших правоохоронців і так великі проблеми у зв'язку зі справами Тимошенко й Луценка. А тут іще з'являється інформація про переслідування людини, яка нещодавно була омбудсменом і сприяла розвитку ситуації з побиттям екс-прем'єрки.

"Регіонали" кажуть, що Карпачовій пообіцяли місце в партійному списку опозиції на парламентських виборах.

— Не думаю, що їй заздалегідь обіцяли. Зараз, коли події так розгортаються, то, може, щось і пообіцяють.

Карпачова теж шукатиме якогось захисту. Але вона не опозиціонерка і політично та ідеологічно ближча до "регіоналів", ніж до "бютівців". Однак у нас було чимало випадків, коли людина змушена через обставини робити різкі повороти в політичному житті й навіть ставати опозиціонером. Ця інтрига розв'яжеться, коли стартує парламентська кампанія.

Україну на Заході звинувачують у погіршенні прав людини за нинішньої влади. Є в цьому якась частка вини колишнього омбудсмена?

— Напевно, що Карпачова могла зробити більше. Але треба віддати їй належне, що вона створила інститут уповноваженого з нуля. Головна проблема в тому, що в наших умовах фактично поліцейської держави вага прокуратури з радянських часів завжди була більшою за вагу всіх правозахисних інстанцій. Змагатися маленькому відомству омбудсмена з потужною репресивною машиною прокуратури й пенітенціарної системи непросто. Карпачова у цій боротьбі перемогти не могла. Але їй вдавалося зберігати відносну незалежність своєї інституції.

Що буде тепер з інститутом Уповноваженого з прав людини?

— Зараз є ризик зменшення його ваги і статусу. Він може стати філіалом Міністерства юстиції. Валерія Лутковська має зберегти відносну незалежність відомства, модернізувати його з урахуванням західного досвіду. Але головним повинен бути захист прав людей. В Україні є масові порушення соціальних і трудових прав, жахлива ситуація у СІЗО та колоніях. Поліцейський характер нашої правоохоронної системи зберігається всі 20 років незалежності. Кардинально реформувати її може тільки влада.

 

Поновила права 0,8 відсотка громадян

— Головним позитивом у діяльності Ніни Карпачової була розбудова інституту уповноваженого з прав людини, — каже експерт Харківської правозахисної групи Людмила Коваль, 57 років. — Вона домоглася фінансування, вибила приміщення, створила штат. Досить активною була на міжнародній арені.

Але в країні ступінь захищеності громадян не покращився, географія порушень прав людей не змінилася — як і раніше, лідерами є Донеччина, Луганщина й Дніпропетровщина. Карпачова не докладала зусиль для боротьби із системними порушеннями прав українців. Розгляд звернень громадян уповноваженою не мав чітких критеріїв. Неможливо було зрозуміти, чому одні справи вона брала до розгляду, а інші — ні. За результатами розглянутих Карпачовою справ поновлені права 0,8 відсотка громадян, які звернулися до неї. Вона здебільшого пересилала заяви по інших інстанціях. Подальша їх доля її не цікавила.

 

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" такого не прощають. Почалася помста"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

83

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути