четвер, 15 листопада 2012 07:45

"Регіонали" намагатимуться відтермінувати вибори мера Києва

Автор: фото з сайта www.obozrevatel.ua
  Олександр Бригінець: ”За ці два роки столицею прокотилося достатньо скандалів — незаконні оборудки із землею, забудови, руйнування культурної спадщини”
Олександр Бригінець: ”За ці два роки столицею прокотилося достатньо скандалів — незаконні оборудки із землею, забудови, руйнування культурної спадщини”

На виборах до Верховної Ради в Києві за Партію регіонів проголосували 12,6% виборців. Три опозиційні сили — "Батьківщина", "Свобода" та УДАР — набрали разом 73,7%. Із 13 одномандатних округів на 12 перемогу здобули кандидати від опозиції. На одному планують перевибори.

— Партія регіонів і не могла набрати більше у столиці, бо кияни їх не люблять. "Регіонали" розуміли, що програють, тому застосували різні маніпуляції, щоб ошукати виборця, — каже депутат Київської міської ради Олександр Бригінець, 50 років. — Наприклад, на одномандатних округах влада зробила ставку на самовисуванців, які начебто не причетні до партії влади. Але й це їм не допомогло.

Усе-таки влада намагалася бути дієвою в столиці — будували дороги, відкривали нові маршрути транспорту, станції метро. Чому ж Партія регіонів програла?

— Виборці звертали увагу на політичні погляди кандидатів, куди він намагається спрямувати розвиток міста чи країни в цілому. Чув, як бідкалася Галина Герега (співвласниця гіпермаркетів "Епіцентр", кандидат-самовисуванець у столичному окрузі №215, програла "свободівцю" Андрію Іллєнку. — "ГПУ"), що стільки сил вклала в округ і програла. Для неї працювати — це фарбувати лавочки і роздавати гроші. Насправді кияни хочуть побачити перспективу.

Як "регіоналам" готуватися до виборів мера столиці навесні 2013-го?

— Сьогодні в Києві для Партії регіонів несприятлива обстановка. Провладні самовисуванці дискредитували себе та владу фальсифікаціями. У жителів міста ейфорія від перемоги опозиції. Тож "регіонали" намагатимуться відтермінувати вибори. Якщо це не вдасться, шукатимуть сильного кандидата на пост мера, який не буде відвертим представником влади, але й не дуже опозиційного. Це може бути компромісна фігура між владою і опозицією, яка б змогла домовлятися зі столичними депутатами, які переважно провладні.

Опозиції варто вимагати проведення дострокових виборів мера та міськради найближчим часом. Так вона матиме найбільше шансів на перемогу.

Олександра Попова розглядатимуть як ставленика влади на пост мера?

— Ні. Йому не вдалося показати, що обличчя Партії регіонів може бути іншим, ніж у всій Україні. Позиціював себе намісником президента, виконував усі прохання влади. Найчастіше, це виходило кепсько. Наприклад, спершу Попов заявляв, що "Київенерго" треба повернути до муніципальної власності. Згодом говорив протилежне. За ці два роки столицею прокотилося достатньо скандалів — незаконні оборудки із землею, забудови, руйнування культурної спадщини. Цей негатив упав на плечі Попова. Кияни його недолюблюють. Влада може використати Олександра Попова як технічного кандидата, а ставку зробити на самовисуванця.

Кого можуть виставити від опозиції?

— Цього ще не вирішили. Точно не Віталій Кличка, бо він хоче бути кандидатом у президенти. Можливо, від опозиції балотуватиметься Микола Томенко або Володимир Бондаренко. У середині опозиції ітиме боротьба за право бути єдиним кандидатом.

Що означає для влади відсутність підтримки в столиці?

— Означає, що "регіонали" мають почуватися тут окупантами. У киян свого мера немає, райради їм скасували, нелюбого голову міськдержадміністрації призначив президент, щороку вилучають із бюджету 8 мільярдів гривень — і живіть собі, як хочете.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" намагатимуться відтермінувати вибори мера Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути