Ексклюзиви
пʼятниця, 24 травня 2019 06:30

"Рада Європи капітулює перед наступом Путіна"

39 міністрів закордонних справ країн Ради Європи ухвалили 17 травня рішення, що відкриває Росії шлях повернення до Парламентської асамблеї. Усі держави-члени повинні мати право на рівних брати участь у роботі статутних органів Ради Європи, йдеться у документі.

Москву позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014-го — після анексії Криму та з початком війни на Донбасі. Відтоді РФ скорочувала свій внесок у фінансування організації. У лютому цьогоріч оголосила, що взагалі не платитиме, доки російську делегацію не повернуть до сесійної зали.

Для повернення Росії потрібно ­ухвалити ще два рішення: на регламентному комітеті ПАРЄ 3 червня і під час голосування на парламентській сесії 25 червня, каже глава української делегації 44-річний Володимир Ар'єв.

"Ризик великий. Українська позиція ослаблена відсутністю думки президента Володимира Зеленського", — написав він у "Фейсбуку".

— Нещодавно вже готували серйозні рішення зі скасування санкцій, але їх не підтримали в сесійній залі асамблеї. Про автоматичне зняття обмежень ще не йдеться. Але це буде можливо після низки рішень у червні, — каже експерт із міжнародних відносин Олександр Сушко, 45 років.

— Тоді обиратимуть нове керівництво ПАРЄ і суддів Європейського суду з прав людини. Росія погрожує не визнавати ці інституції, якщо вибори пройдуть без неї. Шантажує Раду Європи, що громадяни РФ втратять можливість захищатися у Європейському суді.

— Делегація Росії повернеться в ПАРЄ, щоб остаточно дискредитувати інститут демократії в Європі, — каже директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, 65 років. — Створили механізм в обхід звичних процедур Ради Європи. Росію заводять із чорного ходу. Українська делегація боротиметься, щоб цього не допустити. Але коли двері відчинені, злочинець може ввійти. Найвпливовіші представники з Франції і Німеччини підтримують повернення РФ. Так сподіваються мати вплив на неї. Їхній підхід у відносинах із Путіним — пошук діалогу. Це капітуляція Ради Європи перед його політичним наступом.

Зараз ви читаєте новину «"Рада Європи капітулює перед наступом Путіна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути