вівторок, 30 жовтня 2018 06:50

Путін погрожував Євросоюзу й Туреччині мільйонами біженців

Автор: REUTERS
  Президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, глави Туреччини й Франції Реджеп Ердоган і Еммануель Макрон узялися за руки під час прес-конференції на переговорах про Сирію. Але суттєвих рішень щодо врегулювання конфлікту не ухвалили. 27 жовтня, Стамбул, Туреччина
Президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, глави Туреччини й Франції Реджеп Ердоган і Еммануель Макрон узялися за руки під час прес-конференції на переговорах про Сирію. Але суттєвих рішень щодо врегулювання конфлікту не ухвалили. 27 жовтня, Стамбул, Туреччина

У Стамбулі 27 жовтня лідери Німеччини, Франції, Туреччини і Росії говорили про врегулювання конфлікту в Сирії.

Повстанці досі утримують провінцію Ідліб на північному заході країни. У вересні армія президента Башара Асада почала наступ на цю територію. Але невдовзі Росія і Туреччина домовилися про встановлення буферної зони між сирійськими урядовими військами та повстанцями біля турецького кордону. Створити її планували з 15 жовтня. Однак доти повстанські угруповання не вивели свої сили з території. Дамаск пригрозив відновити наступ.

Після завершення зустрічі в Стамбулі Володимир Путін заявив, що залишає за собою право приєднатися до військової кампанії сил Асада. Президент Франції Еммануель Макрон, глава Туреччини Реджеп Ердоган і канцлер Німеччини Анґела Меркель наполягали, що будь-який силовий сценарій в Ідлібі неприпустимий. Захід не потерпить застосування хімічної зброї, підкреслила Меркель.

— Ідліб хочуть взяти під контроль Москва, Дамаск і Тегеран. Для Євросоюзу та США такий сценарій неприйнятний, — говорить експерт із міжнародних питань Олександр Хара, 42 роки.

— Лідери на зустрічі не досягти згоди. Путін та Асад планують атакувати Ідліб.

Росія нанесла величезні збитки Сирії. Тепер Путін хоче, щоб європейські держави своїми грошима відбудовували зруйноване ним і Асадом. Щоб змусити їх до цього, президент РФ просто продавав страх на зустрічі у Стамбулі. Мовляв, коли почнеться наступ на Ідліб, у Європі та Туреччині з'являться нові мільйони біженців.

Але на політичні поступки для врегулювання конфлікту Дамаск і Москва не підуть. Асад — неприйнятна особа для Заходу й Туреччини. Путін його підтримує і не планує змінювати свою позицію.

Україну на цій зустрічі не ­згадували. І це добре. Не треба змішувати війну на Донбасі з іншими конфліктами. Москва, можливо, і хотіла б виторгувати поступки на українському напрямку в обмін на хорошу поведінку в Сирії. Але на вирішення конфлікту на Донбасі набагато більше за Європу впливає Америка.

Зараз ви читаєте новину «Путін погрожував Євросоюзу й Туреччині мільйонами біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути