вівторок, 20 червня 2017 07:35

Путін боїться нових санкцій

Автор: REUTERS
  Жінки слухають пряму трансляцію з російським президентом Володимиром Путіним. Чекають на транспорт в Артилерійській бухті, чорноморському порту Севастополя в анексованому Криму, 15 червня
Жінки слухають пряму трансляцію з російським президентом Володимиром Путіним. Чекають на транспорт в Артилерійській бухті, чорноморському порту Севастополя в анексованому Криму, 15 червня

— В американском Сенате опять возник законопроект об ужесточении санкций. Вот почему? — каже Володимир Путін, 64 роки. 15 червня провів 15-ту "пряму лінію" з російським народом.

— Адже нічого екстраординарного не відбулося (Сенат США ухвалив законопроект про посилення санкцій проти РФ за зловмисні хакерські атаки на користь Москви під час американських виборів торік. — ГПУ). Через що на голому місці знову заговорили про санкції? Не було би Криму, інших проблем, придумали б щось іще для стримування Росії, — вважає президент РФ.

На екрані з'являється: "Вся Россия считает, что вы засиделись на троне", "Путин, ты и вправду считаешь, что народ верит в этот цирк с подставными вопросами?", "Зачем эта игра в выборы? Пустые траты и кража денег. Верните царя". Надійшло 2 млн запитань. Частину з них показували, але не озвучували.

Російський лідер прокоментував виступ президента України з нагоди запровадження безвізу. Порошенко в ньому зацитував рядки Лермонтова "Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ".

— Отже, Порошенко цікавиться російською літературою, — хвалю. — Лермонтов — якщо це був він — написав ці вірші, коли області, які зараз вважають Україною, були російськими. Тому особливо ніс задирати не варто, — сказав Путін.

Прозвучало в ефірі запитання "з Києва". В інтернеті тут же висміяли рязанський акцент "киянина".

"Чому ви нас покинули? В Україні не всі прихильники Бандери. Чому російські канали мажуть нас однією фарбою?" — запитав чоловік.

— Намагаємося не втручатися у внутрішньополітичний процес в Україні, — відповів президент РФ.

— Радикально нового на "прямій лінії" Путін не озвучив. Утім, як завжди. Для цього є інші представники політичної еліти. А він лише утверджує свою владу, "велич" Росії, уособлює її. Будь-які принципово нові заяви можуть завадити іміджеві царя-самодержця, — коментує політолог 33-річний Петро Олещук.

Напередодні, 12 червня, в 210 російських містах пройшли протестні акції з ініціативи опозиціонера Олексія Навального. Лідер РФ у чотиригодинній "розмові з народом" про це не згадав.

— Путін хотів перебити протести в інформаційному просторі. І це вдалося. Його "пряму лінію" і в Росії, і в Україні обговорюють більше, ніж арешти 12 червня, — додає Олещук. — Це — політтехнологічна вистава. Аби розважити глядача, випустили на екран часом глузливі повідомлення. Але озвучував Путін тільки те, що хотів. Кілька разів обмовився, що Україна — це кілька областей. Нахабно відповів Порошенкові про "немиту Росію". На хамстві побудована більшість його виступів. Це завжди додавало йому популярності. Росіяни ототожнюють хамство з силою.

Донбас і Крим перестали бути предметом гордості та обговорення в Росії. Президент РФ уникав розмов про ці території, говорить виданню "Апостроф" російський політолог 63-річний Дмитро Орєшкін:

— Питають, як там російські страждальці на Донбасі, а він заводить про націоналізм, книги. Видно, що приєднувати ці самопроголошені республіки не збирається. Дав зрозуміти, що це територія України, і нехай українці з нею й розбираються. За цим стоїть: я не хочу нариватися на нові санкції від Заходу і загострення конфлікту. Про анексований український півострів цього разу говорили мало. Що "Крим­наш" — відраділи і похмелилися. Тепер починається період каменів з неба: щороку він обходиться російському бюджету в 125 мільярдів рублів (понад 60 млрд грн. — ГПУ). А хвалитися особливо нічим — життя краще не стає. Грошей у Росії все менше, а ще санкції, утримання ДНР і ЛНР.

Зараз ви читаєте новину «Путін боїться нових санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути