Ексклюзиви
четвер, 04 жовтня 2012 00:00

"Прогнозують аномально холодні зими з браком снігу"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Площа арктичного льодового покриву у вересні цього року стала найменшою за всю історію людства. Крига має 4 млн кв. км, тоді як середній показник для цієї пори року був 7 млн кв. км. Учені вважають, Арктика розмерзнеться через 10 років.

— Україна також належить до регіонів, де зміни клімату відчутні, — каже 62-річний Володимир Титар, науковий співробітник Інституту екології. — Минулого століття в країні зафіксували 43 посушливі роки. Ця тенденція поглиблюється. Зараз у південних регіонах України майже кожний другий рік посушливий. Пояс субтропічних циклонів зміщується на північ. Це може призвести до незворотного опустелювання нашого півдня.

Арктичні льоди відбивають дедалі менше сонячного світла. Відповідно пришвидшується нагрівання Землі. Тепле повітря витіснятиме полярне арктичне. Воно потраплятиме на континент. Тому протягом найближчого десятиліття прогнозують аномально холодні зими з різкими перепадами температур та браком снігу.

Зміни клімату зумовлюють розселення живих організмів. Наприклад, типовий для степової зони України шкідник зернових колосових культур — клоп-черепашка останніми роками стає масовим у Київській, Черкаській, Полтавській та інших областях лісостепу. На півдні зростає популяція рослиноїдних кліщів. Вони традиційно є "головним болем" аграріїв у субтропіках, наприклад, Японії. Поширюються деякі види бур'янів. Зокрема, один із найнебезпечніших на планеті — берізка польова. Вона розрослася не лише в степу чи лісостепу, а й на Поліссі.

Аграрне виробництво далі не може базуватися на середніх багаторічних показниках без урахування тенденцій кліматичних змін. Гумус у ґрунтах, який ми й без того втрачаємо, почав розкладатися інтенсивніше. Очікується погіршення зволоженості ґрунту на півдні країни, де води й так бракує. З кожним вищим градусом маса зерен, пагонів і плодів злакових і олійних культур, фруктових дерев зменшується на 3-17 відсотків.

Через зростання рівня вуглекислого газу в атмосфері подовшає період росту рослин. Це призведе до зниження врожайності зернових і до підвищення врожайності трав і коренеплодів, особливо цукрових буряків та картоплі. Територія гарантованого вирощування озимих в Україні може зміститися на північ. Частка пшениці в структурі зернових зменшиться до 20-25 відсотків. Проте складаються добрі умови для ячменю, вівса, кукурудзи, зернобобових, а також для істотного збільшення обсягів фуражного зерна і багаторічних трав. Така ситуація сприятиме формуванню зони інтенсивного молочного тваринництва в Західному Поліссі та правобережному лісостепу. А також для м'ясного тваринництва в степових регіонах країні.

За 15-20 років в Україні, ймовірно, зможуть вирощувати цінні культури, властиві Середземномор'ю: арахіс, бавовник, фісташки, гранат, столовий виноград, рамі, кунжут, оливки тощо. Ці рослини раціонально використовують запаси вологи в ґрунті.

Зараз ви читаєте новину «"Прогнозують аномально холодні зими з браком снігу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути