Ексклюзиви
пʼятниця, 25 лютого 2011 15:31

Проект нової Конституції представлять 2012 року

Президент Віктор Янукович провів перше засідання науково-експертної групи зі створення Конституційної асамблеї. Результати її роботи обіцяють показати напередодні Дня незалежності. Проект нового Основного закону Україна отримає до 2012-го.

Очолив групу експертів  77-річний Леонід Кравчук, керівник держави у 1991–1994 роках. Він запропонував Януковичу 20 науковців, які готуватимуть концепцію нового Основного закону. Серед них 16 професорів. Більшість розробляла Конституцію 1996-го. До складу Асамблеї Кравчук пропонує включити 100–150 людей, але не більше 25% — політиків. Збиратимуться на сесії двічі-тричі на рік. Науково-експертна група працюватиме постійно.

— Ви перший президент, який наважився проводити реформи, — говорить Леонід Кравчук на засіданні. Він уперше прилюдно похвалив Януковича. Під час президентських виборів був довіреною особою Юлії Тимошенко.

Проект нової Конституції обговорюватимуть у парламенті, а після затвердження винесуть на всенародний референдум. Теперішня Конституція закріплює за депутатами  право вносити зміни в Основний закон.

— Конституційна асамблея виконуватиме дорадчу функцію при президенті. Немає підстав говорити, що вона перебирає функції парламенту, — запевняє представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, 41 рік.

Нардеп Тарас Чорновіл із депутатської групи "Реформи заради майбутнього" говорить, що парламент підтримає нову Конституцію:

— Я майже впевнений, що 2012 року проведуть голосування на референдумі не за текст Конституції, а за п'ять ключових положень, які будуть визначати систему влади. І потім у парламенті втиснуть у текст Конституції положення про перенесення парламентських виборів із 2012 року на 2015.

— Поки що скликали науково-експертну групу. Конституційну асамблею оформлять пізніше, — зауважує 52-річний Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних досліджень "Пента".

— У науково-експертній групі є лояльні до влади люди, наприклад ректор столичного університету Шевченка Леонід Губерський. Але близько половини з них знавці конституційного права — колишні члени Конституційного суду. Я говорив із розробниками, Леонідом Кравчуком. Поки що немає чіткої позиції, якими мають бути зміни. Кравчук говорить про нову Конституцію, Володимир Литвин — про точкові зміни до нинішньої. Є домовленість зустрітися з авторами конституційних ініціатив із різних партій — БЮТу, "Свободи", з Анатолієм Гриценком. А в Януковича є юристи, які можуть впливати на процес написання. Це міністр юстиції Олександр Лавринович, заступники глави адміністрації Олена Лукаш та Андрій Портнов.

Зараз ви читаєте новину «Проект нової Конституції представлять 2012 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути