пʼятниця, 09 вересня 2011 00:00

При закритих партійних списках виборці не потрібні

 

Близько 70% українців не підтримують скасування графи "проти всіх" у виборчих бюлетенях. Такі дані дослідження компанії "ТНС в Україні" на замовлення Лабораторії законодавчих ініціатив.

— Нині у виборців негативне ставлення до всіх партій і політики загалом. Тому пункт "проти всіх" варто залишити в бюлетені на виборах Верховної Ради, — каже голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 46 років. — У перспективі, коли довіра зросте, його можна буде прибрати.

Люди більше підтримують зараз мажоритарну систему виборів, оскільки не знають усіх правових тонкощів вітчизняної політики. Тому готові вибирати з того, із чим уже знайомі. Як на мене, найбільш прийнятна для України сьогодні пропорційна система з відкритими списками, з регіональними округами. Вона зменшує тотальний вплив на вибори через адміністративний ресурс. Партії будуть чесніше ставитися до перегонів. Коли партійні списки закриті, то виборці взагалі не потрібні. А за відкритих списків люди бачитимуть, кого висувають партії. Це дасть виборцям реальний механізм впливу на склад парламенту.

Якщо депутати проголосують за 5-відсотковий прохідний бар'єр, це теж буде прийнятний варіант для України. По-перше, він утримає дрібніші партії від участі у перегонах, і виборцям буде легше визначитися, за кого голосувати. Щодо блоків партій, то тут варто піти на компроміс: не забороняти їм участь у виборах, а встановити для них іще вищий прохідний бар'єр. Наприклад, 7 відсотків для двох партій, 9 відсотків — для трьох. Тоді буде збережений принцип змагальності, що стабілізує роботу парламенту у фракціях.

Зараз ви читаєте новину «При закритих партійних списках виборці не потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути