пʼятниця, 15 червня 2018 06:40

Президент США вперше зустрівся з лідером Північної Кореї

Автор: REUTERS
  Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (на фото — ліворуч) і президент Сполу­чених Штатів Америки Дональд Трамп йдуть під час зустрічі в готелі ”Капела” на острові Сентоса в Сингапурі, 12 червня
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (на фото — ліворуч) і президент Сполу­чених Штатів Америки Дональд Трамп йдуть під час зустрічі в готелі ”Капела” на острові Сентоса в Сингапурі, 12 червня

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп 12 червня зустрівся в Сингапурі з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином.

КНДР перебуває в ізоляції через порушення прав людини та спроби створити ядерну зброю. До неї застосовані також економічні санкції.

У підсумковому документі подію називають історичною. Він складається з чотирьох пунктів. США і КНДР заявляють про готовність до нових відносин та об'єднання зусиль для встановлення миру на Корейському півострові. Північна Корея підтверджує зобов'язання щодо очищення його від ядерної зброї. Домовилися про пошук останків військовополонених і загиблих у Корейській війні 1950–1953 років та про повернення США вже ідентифікованих.

Трамп назвав домовленості приголомш­ливими. Пропонує Північній Кореї захист США в обмін на без'ядерний статус. Кім Чен Ин пообіцяв світу серйозні зміни.

— Це прорив. Раніше лідери США та Північної Кореї ніколи не зустрічалися за столом переговорів, — говорить експерт із міжнародних відносин Василь Мирошниченко, 36 років.

— Кім Чен Ин самітом показав велику перемогу своєму населенню. Він має вигляд рівноцінного учасника світової політики.

У 1990-х вже були спроби домовитися про роззброєння Північної Кореї. Підписана зараз декларація — це загальний документ. Поки що не зрозуміло, як втілювати її в життя. Ядерна зброя — засіб впливу для Кім Чен Ина та інструмент виживання. Аби пішов на роззброєння, йому треба щось запропонувати в обмін. Це може бути економічна та політична підтримка, зняття санкцій. Але насамперед мають бути гарантії. Щоб Північну Корею не спіткала доля України після Будапештського меморандуму (Росія, США та Велика Британія гарантували суверенітет і безпеку в обмін на не­ядерний статус. — ГПУ). Трамп це розуміє, але ще не вирішив, як далеко готовий зайти.

"Росія списала братській Північній Кореї майже $10 млрд боргу до початку 2018 року. Істотно допомогла їй у створенні ракети середньої дальності. Все це дало Кіму змогу провести випробування водневої бомби і здійснити пуски ракет. Налякавши ближніх і далеких сусідів, він зміг домовитися з Трампом про взаємовигідну здачу всього цього мотлоху і перехід під захист і в зону впливу США. Іншими словами, на гроші Москви Пхеньян перетворюється на друга Вашингтона", — коментує російський економіст Ігор Чубайс, 62 роки.

Зараз ви читаєте новину «Президент США вперше зустрівся з лідером Північної Кореї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути