пʼятниця, 09 лютого 2018 07:55

Президент Польщі підписав антиукраїнський закон

— Треба попереджати людей. Якщо вони хочуть працювати в Польщі й не збираються ставати сакральними жертвами, то не варто публічно обговорювати певні питання, — говорить директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень 62-річний Сергій Толстов.

— Володимир В'ятрович (голова Інституту національної пам'яті України. — ГПУ) уже підпадає під новий польський закон. Якби він потрапив до Польщі, у нього відібрали б паспорт і показово засудили б до трьох років в'язниці. А потім рішенням президента про умовний вирок депортували б до України. До речі, кримінальний вирок в одній з європейських країн може бути підставою для заборони в'їзду до всієї Шенгенської зони.

Президент Польщі Анджей Дуда 6 лютого підписав закон про заборону пропаганди "ідеології українських націоналістів". Його офіційна назва — "Про Інститут націо­нальної пам'яті". Документ значно розширює повноваження цієї установи у справах, які в Польщі називають "злочинами проти польського народу та його доброго імені". Закон запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років за заперечення злочинів українських націоналістів. А також забороняє говорити про злодіяння польського населення в період Другої світової війни.

Норми закону прописані нечітко. Не зрозуміло, що мається на увазі під злочинами українських націоналістів. Це створює простір для зло­вживання. На українців зможуть відкривати кримінальні справи навіть за сказане ними в Україні, а не в Польщі. Можливі переслідування за наукові дослідження, які доводитимуть, що польсько-український конфлікт у роки Другої світової війни не був геноцидом поляків.

Після підписання Дуда передав закон до Конституційного суду.

— Політично Київ був неготовий до такого повороту подій, — вважає Сергій Толстов. — Остання зустріч президентів Анджея Дуди і Петра Порошенка в Харкові (відбулася 13 грудня 2017-го. — ГПУ) накладала мораторій на історичні суперечності. Але Варшава його порушила.

Польська сторона підтверджує заплановані раніше зустрічі на рівні міністрів закордонних справ, віце-прем'єрів. Київ не повинен їх скасовувати. Але треба поставити питання про клімат, перспективи і характер двосторонніх відносин. На жаль, конструктивна співпраця за цих умов призупиниться.

Все це грає на руку Росії.

Уранці 6 лютого Верховна Рада закликала президента Польщі не підписувати закон.

"Відвертий діалог, вільний обмін думками опинилися під загрозою кримінального переслідування, що є несумісне з демократичними цінностями. Розпалювання конфліктів між дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів нашої державності і суверенітету, якими були нацистський і комуністичний режим. А сьогодні — російський агресор і окупант", — ідеться в заяві.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон засудив рішення Анджея Дуди:

— Ухвалення цього закону негативно впливає на свободу слова та наукові дослідження.

Нововведення викликали обурення в Ізраїлі. Його посол у Польщі Анна Азара зазначила: документ дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення. МЗС Ізраїлю розраховує, що до закону внесуть зміни під час розгляду в Конституційному суді.

В Організації з безпеки і співробітництва в Європі закон назвали "обмеженням свободи вираження поглядів".

У Польщі погані відносини з партнерами по Євросоюзу

Понад 100 польських інтелектуалів підписали відкритий лист проти закону. Його опублікувала "Газета Виборча":

"Зміни уможливлять таврування довільно обраних осіб та етнічних груп. Укріплять ксенофобські позиції, спровокують злочини на ґрунті ненависті, поглиблять правову, суспільну, політичну, дипломатичну та інформаційну кризу", — ідеться в листі.

— Під питанням опинилися наші найважливіші напрямки міжнародної політики. Застосування цього закону, а також поняття "пропаганда бандеризму" будять сумніви. Як це поняття має визначити суд? — каже колишній прем'єр Польші Ян Олшевський, 87 років.

Радіо "Токефем" опублікувало відкритий лист польських дипломатів: "Відносини з партнерами по Євросоюзу — погані. Руйнування стосунків з Україною ­позбавило Польщу політичної сили на Сході. Міністерство закордонних справ стало заручником політичних торгів у правлячому таборі, у дипломатії панує хаос. Закликаємо змінити курс і перестати підтримувати екстремістські сили".

— Якщо українці в Польщі уникатимуть політичних тем, їм нічого не загрожуватиме. Якщо їхатимуть туди з політичною метою, демонструвати свою позицію щодо Другої світової й українсько-польських проблем, можуть піддаватися гонінням, — говорить дипломат 46-річний Богдан Яременко.

— Закон зачепив багатьох. Є реакція інших країн, для яких відносини з Польщею мають менше значення, ніж для України, — Ізраїлю, США, навіть Німеччини. Вони намагатимуться вплинути. У нас ресурсу немає. У наших інтересах зосередитися на позитивних моментах у відносинах. Їх є багато. Не варто загострювати стосунки з тією частиною польської шовіністичної еліти. На Польщу тиснутимуть і без нас. Можемо скористатися діями інших, не нашкодивши власним інтересам.

Росіяни тішаться з українсько-польських чвар. В України є певні досягнення у змалюванні Росії, як країни-агресора й порушника міжнародного права. Кремлю вигідно, коли чужими руками з Україною розправляються в іміджевому плані. Зменшується можливість України вести свою інформаційну кампанію.

Зараз ви читаєте новину «Президент Польщі підписав антиукраїнський закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути