пʼятниця, 25 червня 2010 08:37

Уряд цілеспрямовано б"є по середньому класу

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Текст проекту Податкового кодексу засвідчив: реформ не очікують, а податкова машина стане корупційнішою і репресивнішою.

Не назвеш реформою скорочення місцевих податків і зборів з 15 до 5, а загальнодержавних — із 29 до 19, коли йдеться про скасування збору за участь у перегонах на іподромі, використання місцевої символіки чи податок на собак. Коштів від таких "реформ" вистачить хіба для коняки на сіно. І в чому реформа, коли у книговидавців податкові пільги забрали і передали косметологам?

До 2014-го уряд запланував зменшити ставки податку на додану вартість по відсотку на рік — до 17%. Хоча перед тим обіцяв зниження на 5%. Натомість термін погашення податку на додану вартість із держбюджету зріс до року. Це означає, що з бізнесу вилучатимуть обігові кошти.

Так само по відсотку на рік до 2014-го зменшуватиметься ставка податку на прибуток. Однак обласні ради, можуть встановити додаткову ставку податку до 2%, а районні і міські — до 3%. У результаті — податкова конкуренція між адміністративно-територіальними одиницями і додаткові витрати. Бо, наприклад, кожен кіоск "Укрпошти" повинен мати власну повну звітність. Від такої "паперової економіки" зиск буде хіба викладачам бухгалтерських курсів.

Податковий кодекс змінює процедуру оскарження рішень. Зараз до остаточного рішення суду бізнесмен не мусить платити оскаржувані суми податків. Уряд пропонує сплачувати їх незалежно від фази розгляду питання в суді. Ціна питання: 80–100 млрд грн, щодо яких тривають суди. І цей ресурс влада миттю вимиває з бізнесу.

Уряд пропонує запровадити спеціальне оподаткування територій пріоритетного розвитку і вільних економічних зон. Результат — спотворення конкуренції, підрив ділової мотивації та конкурентноздатності економіки.

Податківці отримають право обстежувати житло, якщо воно "може бути джерелом погашення податкового боргу". Цим порушують норму 30-ї статті Конституції про недоторканність житла. Також запроваджують спостереження, вивчення витрат фізичної особи і таке інше. Іншими словами, податківці зможуть спостерігати за вами навіть із кущів.

Владі потрібна бідність. Бо вона робить людей боязкішими

Продати заставлене майно можна буде через 60 днів (зараз — через 30). Але почерговість дій із продажу визначає податковий керуючий. Тобто продаватимуть через треті руки собі ж за прийнятною ціною.

Що гірше — сваволя чи дурний закон? В урядовому проекті Податкового кодексу зібрано й те, й те. Удвічі збільшать терміни перевірок платників податків — до 60 днів. Зросте штрафна санкція за протермінування сплати податку — до 50%. Фінансові санкції збільшили  до 200%. Правопорушеннями називають лише протиправні дії платників податків. Окрім них, відповідальності перед законом ніхто не несе.

Ліквідовують більшість "спрощенців". Із переліку діяльності за спрощеним оподаткуванням викреслені: організація торгівлі, оренда торгових місць на ринках тощо, оптова торгівля та інше. Торгівля поки що не розорила жодного народу, а в нас уряд розорює торгівлю. Для фізичних осіб-"спрощенців" обсяг доходу за попередній рік залишили на рівні 500 тис. грн, для юридичних осіб підняли з 1 млн до 2 млн. Із переліку обов"язкових платежів, що їх заміняють єдиним податком, виключили плату (податок) за землю, збір за спеціальне використання природних ресурсів та внески до Пенсійного фонду. Так нівелюється сама ідея "єдиного податку".

Розрекламовані "податкові канікули" оголосять виключно для бізнесу з річним обігом не більше як 300 тис. грн. Яку велику послугу робить уряд: звільняє бізнесмена від податку на прибуток, коли прибутку немає!

Збільшення санкцій, штрафів тощо — це не реформи, бо не відкривають нові довгострокові джерела економічної потужності внаслідок діяльності економіки. Влада й не думає, як розвивати потенціал країни. Уряд цілеспрямовано б"є по середньому класу, доки вільні економічні зони збільшують прибутки наближеного до нього великого бізнесу. Владі потрібна бідність. Бо вона робить людей боязкішими.

Збільшать плату за землю

Проект Податкового кодексу передбачає збільшення:

— податку на транспортні засоби,

— екологічного податку,

— рентної плати за транспортування нафти та нафтопродуктів,

— плати за користування надрами,

— збору за спеціальне використання води, лісових ресурсів,

— збору за місце паркування транспорту,

— плати за землю.

Зараз ви читаєте новину «Уряд цілеспрямовано б"є по середньому класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути