четвер, 10 лютого 2011 03:00

Позбутися міського голови можна буде на другий день після виборів

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Кабінет Міністрів затвердив законопроект про внесення змін до законів "Про місцеве самоврядування" та "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних і міських голів".

Уряд пропонує надати радам право двома третинами голосів висловлювати недовіру і відправити у відставку мерів, якщо депутатський корпус не згоден із їхньою політикою. При цьому позачергових виборів голови не оголошуватимуть, а його обов'язки до кінця каденції виконуватиме секретар ради.

— Запропоновані зміни мають політичний підтекст, — коментує керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, 45 років. — Контролюючи більшість місцевих рад в Україні, Партія регіонів хоче мати важіль впливу на тих міських і сільських голів, які опиратимуться її волі. Правова логіка в цьому є, бо місцеву політику мають здійснювати голова і рада разом. Якщо вони не можуть домовитися, це ненормально. Таке протистояння може зашкодити громаді. Але після ухвалення цих змін  політично неугодні новій владі голови опиняться під ударом. З ними або розправлятимуться, або робитимуть слухняними.

Зараз рада може відправити голову у відставку, якщо той порушив закони, права і свободи людей, припинив громадянство. Також неналежно здійснював свої повноваження або суд визнав його недієздатним, безвісно відсутнім чи оголосив померлим. Скасування позачергових виборів у разі відставки голови суперечить Конституції. У такому разі позбутися голови можна на другий день після виборів.

Якщо між головою і радою виник конфлікт, треба звертатися до першоджерела влади — виборців. І за результатами місцевого референдуму у відставку має піти той, хто програє.

Зараз ви читаєте новину «Позбутися міського голови можна буде на другий день після виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути