четвер, 03 грудня 2020 07:35

Підвищення мінімальної зарплати переносять

20 листопада Державна казначейська служба України зупинила фінансування незахищених видатків. Про це повідомила "Економічна правда" з посиланням на джерела в уряді. Бюджет не може забезпечити всі передбачені видатки на 2020 рік. Профінансують лише захищені статті — зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати та погашення боргів.

Дефіцит зріс до рекордних 298 млрд грн із запланованих раніше 96 млрд влітку — через кризу, спровоковану пандемією. Покрити його планували за рахунок нових запозичень.

8–13 листопада українська делегація вела переговори з Міжнародним валютним фондом у Вашингтоні. Про дату візиту місії Фонду до Києва не домовилися. Вона стане відома після вирішення питань, які турбують МВФ, каже голова Нацбанку Кирило Шевченко, 46 років. Рішення Конституційного суду спричинило велике занепокоєння, додає. 27 жовтня КС визнав недійсною статтю Кримінального кодексу про недостовірне декларування доходів.

МВФ 9 червня цьогоріч затвердив програму кредитування для України — $5 млрд на 18 місяців. $2,1 млрд першого траншу ми отримали одразу. Цьогоріч мали надійти ще два по $700 млн. Крім того — 600 млн євро допомоги від Євросоюзу і $350 млн від Світового банку. Однак їх виплату заморозили.

— Зупинка фінансування видатків суттєво погіршує загальну економічну картину, — говорить економіст Борис Кушнірук, 54 роки. — Наприклад, держава не зможе розрахуватися за виконані роботи з компаніями, з якими уклала договори. Фірми не заплатять своїм підрядникам, а ті — робітникам.

Міністр фінансів уже заявив, що підвищення мінімальної заробітної плати до 6,5 тисячі гривень переносять на 1 грудня 2021-го. Його планували на липень. З другого боку, підвищення мінімалки тиснуло б на малий і середній бізнес. Були б змушені платити більше податків.

Не варто сподіватися на покращення без зовнішньої фінансової підтримки. До середини наступного року не отримаємо грошей від МВФ, ЄС та Світового банку. Україна може залучити кошти на ринках зовнішніх запозичень. Але цього недостатньо.

— Є три основні проблеми. Навіть якщо вже зараз почнемо вирішувати, у найкращому разі отримаємо гроші в січні, — каже директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, 45 років.

— Насамперед потрібно відновити електрон­не декларування і відповідальність за незаконне збагачення. Треба унеможливити прийняття Конституційним судом рішень, які підірвали б уже виконані зобов'язання щодо реформ. На розгляді цієї інстанції є подання з перегляду закону про Фонд гарантування вкладів і щодо законності утворення Антикорупційного суду. Керівництво держави має показати дизайн розв'язання конституційної кризи. Напрацювати конкретні законопроєкти.

Дефіцит бюджету на 2021 рік сягає 270 мільярдів гривень, або 6 відсотків валового внутрішнього продукту країни (внаслідок переговорів із МВФ показник знизили до 5,3% до другого читання законопроєкту, повідомив уряд. — ГПУ). Бюджет треба зробити підйомним.

Також влада не має зазіхати на незалежність Національного банку.

Кризу довіри західних партнерів до України частково спричинила відставка колишнього голови Національного банку Якова Смолія, говорить 38‑річний Сергій Фурса, інвестиційний банкір.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення мінімальної зарплати переносять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути