Ексклюзиви
четвер, 17 січня 2013 07:15

"Потрібне чудо для переходу армії на контракт"

2013-го призупинять призов на строкову військову службу з одночасним переходом до комплектування армії виключно за контрактом. Так сказав новий міністр оборони Павло Лебедєв у своєму привітанні військовиків із Новим роком та Різдвом.

— Міністр оборони був далекий від проблем українських Збройних сил до призначення на посаду міністра у грудні торік. Прес-служба, яка писала за нього привітання, зовсім не в темі або щось наплутала, — вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 40 років.

На початку року начальник Генштабу Збройних сил України повідомив, що на 2013-й заплановано традиційно два призови — весняний і осінній. Таким чином, мінімум два наступні роки в Україні буде строкова служба. Проте політики часом роблять відмінні один від одного заяви. Свого часу попередник Лебедєва Дмитро Саламатін казав, що "до 2017-го точно матимемо призовну армію". Торік у травні начальник Генштабу запевнив, що вже з 2014-го у нас буде контрактна армія. Партія регіонів це підхопила та додала у свою передвиборну програму. Проте мусить статися чудо, щоб Україна за рік перейшла на контрактну службу. 2008-го при міністрі оборони Єханурові створили спеціальну програму "переходу" й зробили фінансові розрахунки. На той час для її втілення потрібно було 46 мільярдів гривень. Програма ніколи не фінансувалася.

На початок 2010-го в українському війську служив 51 відсоток контрактників. На кінець року — 53. Проте на кінець 2012-го чомусь стало 50,5 відсотка. Це означає, що люди йдуть на службу в армію, укладають контракт, швидко розчаровуються і втікають звідти так швидко, як можуть. Зарплатня — 1900 гривень. Гроші непогані для села чи невеличкого міста, де на такі кошти ще якось можна прожити. Однак елітарні підрозділи, наприклад, президентський полк, що захищає найвищу особу держави, не може знайти службовців. Він базується у Києві, де за такі гроші не зведеш кінці з кінцями. Держава не забезпечує військових житлом. Пропонують жити в казармах, як строковикам. На таку роботу охочих мало.

Зараз держава проводить інвентаризацію майна армії. Нерухомості й землі в неї багато. Їх потроху розпродають та розтягують, а обіцяного житла військові так і не бачать. Бізнесмена Лебедєва призначили на посаду міністра не для реформ. Треба було людину, яка може по максимуму все розпродати.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібне чудо для переходу армії на контракт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути