Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2007 15:48

"Пору" вилучили з президентського блоку

Минулого вівторка ввечері Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатів у народні депутати від громадянської партії "Пора" на чолі з Ярославом Годунком. При цьому вона вилучила кандидатів від "Пори" із блоку "Наша Україна—Народна самооборона", в тому числі іншого лідера — Владислава Каськіва.

"Пора" зараз розколота. З"їзд однієї з її частин ухвалив рішення про вихід із "Нашої України—Народної самооборони" та відкликання з її виборчого списку своїх кандидатів. Іншу очолює Владислав Каськів, який є офіційним лідером партії. Він і підписував угоду про входження "Пори" до блоку НУ-НС.

Тепер справу з вилученням зі списків НУ-НС однієї "Пори" та реєстрацією іншої вирішуватимуть у судах. Саме вони мають визначити, рішення якого з"їзду є легітимними.

Один із лідерів громадянської кампанії "Пора!", на основі якої 2005 року створили однойменну партію, 34-річний Євген Золотарьов вважає нинішню ситуацію в ній боротьбою за владу. Він із однодумцями вийшов із партії у березні цього року після корупційного скандалу. Тоді соратники звинуватили Каськіва у фінансових махінаціях із грішми, одержаними на розвиток ГК "Пора!", зловживанні довірою донорів та ґрантодавчих фондів тощо.

Це бійка павуків у банці

— Свого часу я ініціював виключення Годунка з партії, — каже він. — Каськів став на його захист. Вони мають спільний бізнес. Тому те, що зараз відбувається, є бійкою павуків у банці. Ми з колегами з громадської організації "Пора" закликатимемо своїх активістів виходити з обох партій — і Каськіва, і Годунка. Фальсифікації та зловживання є з обох боків. Не варто говорити про те, хто правий, а хто ні.

Він переконаний, що партія "Пора" ввійшла до блоку НУ-НС із недотриманням процедур. Не було обласних конференцій з обранням делегатів, а на самому з"їзді зібралося лише 30 осіб. Але власником партійної печатки був Каськів, тож він і засвідчив таке рішення.

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, 41 рік, вважає, що в результаті судового процесу переможе НУ-НС.

— Та навіть якщо суд відмінить рішення ЦВК, певної дезорієнтації виборця уже досягнуто, — додає політолог. — Реєстрація "Пори" — це продуманий коаліцією план щодо  дискредитації й послаблення своїх політичних опонентів.

Євген Золотарьов каже, що ця історія підриває перспективи "Пори" як партії.

— Переможе Каськів, — прогнозує він. — Бо за ним стоять очільники Секретаріату президента, які вміють вирішувати справи в суді. Але в кінцевому підсумку програли рядові члени "Пори". Сподівалися, що вона зможе стати нормальною партією європейського типу, що представлятиме нове покоління українських політиків. Тепер ясно, що "Пора" не має майбутнього.

Зараз ви читаєте новину «"Пору" вилучили з президентського блоку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути