вівторок, 11 квітня 2017 07:10

Порошенко заробляє навіть на законній дружині

Електронна декларація про доходи — сповідь слуги народу перед наймачем. Що її текст вивішують для загального вивчення — добре. Погано, що спо­відатися дозволено, не виходячи з дому.

Правильніше було б, аби чиновник все-таки йшов до якоїсь інституції. Вбравшись у щось буденне. Аби дядько з пенсіонерів, посаджений приймати електронні сповіді, міг пересвідчитися — його одежина нічим не гірша за шкіряне пальто з хутром норки за 216 тис. грн, у якому, приміром, прийде звітувати народний депутат Ігор Кононенко.

Окрім вбрання на собі та годинників, нічого брати не треба. Хіба домашню готівку. Але її не так для дядька-пенсіонера, як для себе. Аби спиною відчути (на собі ж нести): 397 тис. грн — це таки багато. Особливо, коли перти їх разом із 965 тис. євро, $928 тис. і тюком акцій майже на 6 млн грн.

Проте не лише Ігор Віталійович відзвітував за 2016 рік. ­Декларацію про доходи подали президент, прем'єр-міністр, голова Національного банку, генеральний і військовий прокурори, міністри українського уряду, інші сповідальники.

Петро Порошенко задекларував понад 12 млн грн доходу.

Володимир Гройсман, якщо вірити декларації, багатів за рахунок розпродажу власності. Це допомогло назбирати трохи менше 15,8 млн грн.

Сукупний дохід Валерії Гонтаревої склав 57 млн грн. Каже, отримала третій транш. Не від МВФ, а від продажу своєї частини акцій у комерційній структурі.

Юрій Луценко доповів народові про 400 тис. зарплати.

Анатолій Матіос за рік став багатшим удесятеро. Працюючи головним військовим прокурором.

В умовах війни з Московією українські можновладці продовжують примножувати особисті статки. Багатіти на тлі всенародного зубожіння, спричиненого бездарним керуванням державою.

Проте прикрість не лише в цьому. Їхні електронні сповіді, навіть із нинішніми захмарними показниками, не викликають довіри.

Приміром, президент вказує навіть, скільки заробив на законній дружині, здавши їй в оренду будинок в Іспанії. Але забуває пояснити — це той будинок, що був віллою і випав з поперед­ньої ­декларації, чи інший. Завис у повітрі й Панамський офшор, виявлений торік року.

Генпрокурор пише, що не має у власності нерухомого майна. Водночас із його декларації зникають старший син Олександр разом з офісом у Києві, квартира в Рівному й колекція холодної зброї.

І ці дві декларації не є чимось винятковим.

Шукати навмисні чи ненавмисні невідповідності нікому. За три місяці, що спливли після першої хвилі е-декларацій, не перевірили фактичного жодного звітного подання. Структури, що мають це робити, ніяк не визначать межі своїх компетенцій.

Нещодавно Федеральне бюро розслідувань США передало нашій Генпрокуратурі інформацію про те, скільки мільйонів доларів і куди вивів з України колишній "регіонал" Олександр Єфремов.

Нема сумніву — таку інформацію американське бюро має по кожному нашому високопоставленому чиновнику. То може, передати список, і хай ФБР перевіряє чесність електронних сповідей можновладців у рамках міжнародної співпраці?

Зараз ви читаєте новину «Порошенко заробляє навіть на законній дружині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути