четвер, 02 липня 2020 06:25

Порошенко просив у Вашингтона санкцій проти Коломойського

Ексрадник президента США з питань безпеки 71-річний Джон Болтон видав мемуари "Кімната, в якій це сталося". Був на посаді з квітня 2018-го по вересень 2019 року.

"Путін узяв жорстку позицію щодо України, — згадує про перемовини Дональда Трампа з російським колегою в Гельсінкі в липні 2018‑го. — Відмовився навіть говорити про Крим. А потім заявив, що Обама казав йому: якщо Росія не піде далі анексії півострова, то українську суперечку можна буде залагодити, а піз­ніше нібито змінив позицію і все зайшло в глухий кут. Головне — тоді не було жодних поступок. Я зміг полегшено зітхнути".

На саміті Північноатлантичного альянсу в Брюсселі того ж року Трамп хотів "зробити щось історичне" — вийти з НАТО. Радникам вдалося відмовити його.

Болтон згадав візит до Києва з нагоди Дня незалежності України: "Після параду прийшли на прийняття до Маріїнського палацу. Порошенко віч-на-віч попросив, щоб США підтримали його переобрання. Висунув низку інших прохань. Я відповів "ні".

Найбільше, мовляв, п'ятий президент просив санкцій проти Ігоря Коломойського. Болтон запропонував передати мін'юсту США докази проти олігарха. Проте запевнив, що Штати не стали нікого підтримувати на виборах.

Наприкінці 2018-го Трамп нібито говорив канцлеру Німеччини Анґелі Меркель, що "обрання українського президента, який симпатизував би Москві, було б здатне попередити Третю світову війну. І росіянам це сподобалося б".

Коли до президента прийшла з доповіддю делегація США після інавгурації Володимира Зеленського, він лаявся: "Не хочу мати нічого спільного з Україною. Вони атакували мене" (у серпні 2016-го Національне антикорупційне бюро України підтвердило, що Пол Манафорт фігурує в тіньовій бухгалтерії Партії регіонів 2007–2012 років. Йому довелося піти з посади глави передвиборчого штабу Дональда Трампа. Засуджений до 7,5 року ув'язнення за змову та шахрайство. — ГПУ).

Болтон стверджує, що разом із держ­секретарем Майком Помпео та міністром оборони Марком Еспером майже 10 разів марно намагалися переконати Трампа надати Києву $250 млн допомоги: "Україна — як стіна між нами й Росією", — сказав він. Певно, мав на увазі бар'єр для тісніших відносин. А далі звернувся зі словами: змусь НАТО за це платити". Вмовити президента виділити кошти змогли парламентарії-однопартійці.

"Я дав шанс Болтону. Його вважали божевільним. Мені подобається чути різні точки зору. Та він виявився некомпетентним брехуном", — написав 74-річний Дональд Трамп у твіттері. Міністерство юстиції США подало позов, щоб не допустити публікації книжки. Мовляв, містить секретну інформацію. Суд відмовив у забороні.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко просив у Вашингтона санкцій проти Коломойського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути