Ексклюзиви
пʼятниця, 12 липня 2019 06:05

Полтавщина перебуває на межі екологічної катастрофи

Автор: WWW.POLTAVA.DSNS.GOV.UA
  Макухівський полігон відходів — найбільший у Полтавській області. Сміттєзвалище займає понад 17 гектарів
Макухівський полігон відходів — найбільший у Полтавській області. Сміттєзвалище займає понад 17 гектарів

Доки шукаємо укриття від палючої спеки, поряд виникають загрози небезпечніші. І створюються вони на сміттєзвалищах, яких сьогодні на Полтавщині майже 550 і стан облаштування яких критичний.

За офіційними даними, сміт­тєзвалища несанкціоновані. З них 20% мають відповідну документацію і відведену під них землю, а захисний шар під сміттям, огорожу й охорону — лише вісім об'єктів. Найнебезпечніше серед них — Макухівське сміттєзвалище, що перебуває в аварійному стані та є серйозною загрозою для здоров'я жителів області.

Полтавці не один рік очікують на розв'язання проблеми з Макухівським сміттєзвалищем і втомилися від владних обіцянок усунути її практично напередодні кожних виборів. Натомість ситуація тільки погіршується і викликає справжню тривогу.

Обсяги сміття, які щоденно вивозять із Полтави й Полтавського району, давно перевищили всі допустимі норми для цього сміттєзвалища. А відсутність нормальних умов і повне недотримання гігієнічних норм створюють реальну загрозу повторення катастрофи, в рази потужнішої за історію зі львівським сміттям.

Особливо ситуація небезпечна стає влітку, коли температура значно підвищується, що сприяє самозайманню. По-перше, гори сміття швидко нагріваються і через накопичення певних газів часто само­займаються. У процесі горіння в повітря потрапляють шкідливі речовини, подібні до канцерогенів, що в рази збільшують загрозу розвитку ракових пухлин, або фосгену, який із часів Першої світової війни відомий як бойова отруйна речовина.

Діоксини та діоксинові сполуки, що вивітрюються під час таких пожеж, — одна з найнебезпечніших отрут, що діє на клітинному рівні та призводить до генних мутацій і безпліддя людей, які проживають поряд.

Дослідження медиків свідчать, що жінки, які проживають у радіусі 5 км від звалища, мають на 12% більшу ймовірність народити хвору дитину. А рівень безпліддя зростає майже на 18%. Підвищилася також кількість випадків захворювань нервової системи — на 29%, кістково-м'язової — на 16%.

Також поширені хвороби шкіри, легеневі й алергічні недуги, якими страждає майже кожен третій житель прилеглих сіл. По-друге, стічні води й атмосферні опади, що потрапляють на територію звалища, перетворюються на так званий звалищний фільтрат, що просочується у ґрунтові води, стікає в річки.

Вода, що люди п'ють із колодязів і з-під кранів, містить його. Хорошого вона нічого не несе. Тим паче, що культура сортування відходів відсутня, а склад сміття, що звозять на подібні звалища, небезпечний. По-третє, ґрунти, розташовані під звалищем, навіть у разі його ліквідації придатними для користування будуть не раніше як за 70 років. Так само страждають і ґрунти навколишніх сіл, що теж насичені цим "звалищним соком". По-четверте, неабияка загроза виникає і для санітарно-епідемічного стану — через комах і тварин, що мешкають на Макухівському сміттєзвалищі й переносять різні інфекції. Рівень алергічних реакцій на укуси комах у дітей зріс майже втричі, і це не кажучи про інфекційні хвороби, збудники яких поширені у завалах макухівського сміття.

Цій ситуації можна зарадити за наявності політичної волі в місцевої влади й народних депутатів. Доки можновладці будуть зацікавлені у "сміттєвих" грошах і піарі на проблемі, питання не вирішиться. Хіба — за допомогою якогось вибуху чи чергової трагедії. А те, що здоров'я десятків тисяч людей стає заручником трагедії, сьогоднішню владу особливо не турбує.

Зараз ви читаєте новину «Полтавщина перебуває на межі екологічної катастрофи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути