пʼятниця, 09 липня 2010 02:24

Подаруйте Януковичу велосипед

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Ви запропонуєте доїхати мені на велосипеді до Кончі-Заспи?" У цьому запитанні — весь прем"єр-міністр Азаров, сутність Партії регіонів, дух нинішнього політичного режиму. Саме таку чесну відповідь дає уряд про готовність інтегруватися в Європу, "затягувати паски" заради реформ і виховувати українців власним прикладом.

Лідер британської Консервативної партії Девід Кемерон до того, як обійняти посаду прем"єр-міністра, регулярно їздив на роботу в парламент на велосипеді. Міркування безпеки не перешкодили йому показувати співгромадянам зразок відповідального ставлення до навколишнього середовища та до витрачання ресурсів держави. На велосипеді було помічено й міністра оборони Німеччини Карла-Теодора Ґуттенберга. Він теж ставить на перше місце режим економії, аніж режим безпеки.

Стадо дорогих іномарок на парковці перед будинком уряду бідної європейської країни — це ганьба й дикість. Бо демонструє розкіш у країні, дефіцит бюджету якої становить понад 5%. Ми імпортуємо 80% вуглеводних енергоносіїв, і за газ нація розплачується натурою — дозволяє іноземним військам хазяйнувати на своїй території. А що робить у цій ситуації уряд? Їздить  "мерседесами". При цьому незаможні люди роками не мають доступу до медичних, освітніх послуг бодай задовільної якості, не кажучи вже про культурні потреби. А держслужбовців ще й звільнятимуть, виправдовуючись вимогами-умовами надання кредитів міжнародних організацій.

Болгарський уряд із 2011 року збільшить податок на додану вартість до 25%, а видатки на утримання держапарату скоротить на 20%. Урядовцям запропонували їздити на роботу на метро. Міністр фінансів Симон Дянков вибрав велосипед, бо поїзди з центру Софії до його кварталу Бояна не ходять.

За газ нація розплачується натурою — дозволяє іноземним військам хазяйнувати на своїй території

— Буде нелегко зранку, бо там гориста місцевість. Але якщо необхідно жорстко економити, чому я не маю їхати на роботу на велосипеді? — каже Дянков. Внутрішній валовий продукт на душу його співвітчизника майже вдвічі більший, ніж в Україні.

Як далеко до Дянкова нашим політикам із "ролексами" на руках і "роллс-ройсами" в гаражах. Вони не розуміють, що здійснити реформи зможе лише той, хто сам готовий розділити з людьми труднощі переходу на нові правила життя. Що ніколи не буде переконливим розжирілий політик, який виходить із представницького авто агітувати за підвищення податків. Що прем"єр, який пересувається у зграї броньованих джипів із мигалками, ніколи не привчить співгромадян до дисципліни на дорогах. Так само і президент зі своїм віп-статусом ризикує залишитися в історії персонажем курйозних історій.

Може, разом із мільярдами доларів Міжнародному валютному фонду варто подарувати Вікторові Януковичу велосипед — як символ економії та раціональності?

Зараз ви читаєте новину «Подаруйте Януковичу велосипед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути