вівторок, 15 серпня 2017 07:45

Північнокорейський режим упаде разом із російським

Автор: REUTERS
  9 серпня влада Північної Кореї зібрала багатотисячний мітинг у столиці Пхеньяні проти нових санкцій Організації Об’єднаних Націй. Їх запровадили за чотири дні до того через розробку в країні ядерної зброї
9 серпня влада Північної Кореї зібрала багатотисячний мітинг у столиці Пхеньяні проти нових санкцій Організації Об’єднаних Націй. Їх запровадили за чотири дні до того через розробку в країні ядерної зброї

9 серпня в Корейській Народно-Демократичній Республіці заявили, що вивчають план нанесення ракетного удару по американському острову Гуам в Тихому океані. Погрозу поширило державне інформаційне агентство країни.

Заява КНДР з'явилася через кілька годин після застережень президента США 71-річного Дональда Трампа. "Ядерні загрози Північної Кореї зустрінемо вогнем, гнівом та відвертою силою, яких цей світ ще не бачив", — сказав він.

У липні Північна Корея випробувала дві міжконтинентальні ракети. Вони здатні доставити ядерну боєголовку до половини території США, говорять в американських спецслужбах.

— Імовірність реалізації погроз Пхеньяна — мінімальна. Він не має вогневих можливостей для проведення операції проти Штатів. Американці ж зацікавлені у військовій присутності в цьому регіоні. Їм вигідно мати свої кораблі біля берегів КНДР, а значить — і біля Далекого Сходу Росії. Бо там — націлені на США міжконтинентальні ракети. Так вирішують, скоріше, російське, а не північнокорейське питання, — каже військовий експерт Олег Жданов, 51 рік. — КНДР — розмінна монета між Пекіном і Вашингтоном. Китай захоплює американський ринок. Через це США "воюють" із ним.

Коли примиряться?

— Коли поділять ринки. Америка домовиться про присутність китайських продуктів на своєму внутрішньому, азійський поділять пропорційно.

У чому полягають інтереси великих гравців щодо Північної Кореї?

— Нібито хочуть вирішити конфлікт і змушують Пхеньян сідати за стіл переговорів. Однак усім вигідне затягування проблеми. Росія усіляко підігріває її, щоб відволікти увагу від війни в Україні та Сирії. Китай частково підтримує цю лінію. Він зацікавлений отримати протекторат (форма відносин між державами, коли одна регулює суспільно-політичне життя іншої. — ГПУ) над цією територією.

Японія переживає за свою безпеку, бо північнокорейські ракети можуть дістати до її кордонів. Південна Корея зацікавлена поглинути Північну.

Яка ймовірність, що станеться збройний конфлікт?

— Минуло кілька поколінь після війни (тривала в 1950–1953 роках. США й Організація Об'єднаних Націй у ній підтримували Південну Корею, Китай та Радянський Союз — КНДР. Закінчилася з виходом із неї СРСР після смерті Йосипа Сталіна. — ГПУ) та розділення країни. Між Пхеньяном і Сеулом — прірва. Але безкінечно забороняти мобільний зв'язок та інтернет не вийде. Коли люди бачать, як живе світ, їхні погляди змінюються дуже швидко. У Північній Кореї більшає тих, хто розуміє: щось не так у їхньому державному ладі.

Коли впаде режим у КНДР?

— Разом із російським. Кремль підтримує Північну Корею військово, а Китай — економічно. Якщо Москва перестане нагнітати воєнну складову, Пекіну доведеться відправити Пхеньян за стіл переговорів. Це може привести до того, що Південна і Північна Кореї об'єднаються в одну державу.

Проте поки Росія робитиме все, щоб запхати до КНДР якомога більше зброї й розхитати ситуацію. Це як тримати собаку за хвіст. Щоб вона кусала не тебе, а інших.

Чи здатні США вирішити північнокорейську проблему?

— Так, спеціальною військовою операцією. Одна масована атака авіації та ракет — і КНДР припинить існувати як держава. Потім туди ввійдуть миротворчі війська ООН.

Зараз ви читаєте новину «Північнокорейський режим упаде разом із російським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути