вівторок, 06 серпня 2019 06:46

Після побудови "Північного потоку-2" на Україну поїдуть російські танки

Комітет Сенату США з міжнародних справ 31 липня схвалив санкції проти будівників "Північного потоку-2". Їхні активи заморозять і заборонять в'їзд у Сполучені Штати. Санкції торкнуться й іншого російського газопроводу в обхід України — "Турецького потоку".

Санкційний законопроект ще мають схвалити Сенат і Палата представників та підписати американський президент Дональд Трамп. Інтереси конгресменів і Трампа збігаються. Конгресмени намагаються обмежити енергетичний диктат Росії, а президент — збільшити продажі американського газу до Європи. Трамп попереджав європейські уряди про небезпеку енергетичної співпраці з Москвою. Однак вони воліли цього не помічати.

Завершення будівництва російських газопроводів і відмова Росії від українського транзиту небезпечні. Втрата Києвом бюджетних доходів (Україна втрачатиме $3 млрд щорічно. — ГПУ) — не найстрашніше. Навпаки, це може змусити західних кредиторів бути жорсткішими з українським керівництвом. Тиснути, щоб провели необхідні економічні реформи.

Найнебезпечніше в російських трубопроводах — війна. Москву стримує від широкомасштабних воєнних дій на українській території страх ризикувати енергетичним транзитом і зобов'язаннями перед європейцями. Справжня війна з використанням авіації і танків може позначитися на "трубі". Навіть якщо сторони намагатимуться воювати так, щоб не зачепити газовий маршрут. Прорахувати воєнні дії до кілометра неможливо. Якщо Україна програватиме, в українського керівництва може виникнути спокуса зупинити транзит, аби змусити Захід до рішучіших дій. У Москві це розуміють. Тому будують нові газопроводи, щоб Київ став безпорадний.

Європейці переконали себе, що Володимир Путін ніколи не зважиться на велику війну, бо вона йому не вигідна. Мовляв, може досягти мети й за допомогою "гібридної". Але до 2014 року вони не вірили, що Путін анексує Крим, а потім — вторгнеться на український материк. Та це сталося.

Велика війна можлива. Українська газотранспортна система — один із небагатьох факторів, що їй запобігають. А будівництво нових "потоків" — один із факторів, які наближають. Європейці будівництво зупинити не хочуть. А в американців ще є шанс.

Зараз ви читаєте новину «Після побудови "Північного потоку-2" на Україну поїдуть російські танки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути