Ексклюзиви
пʼятниця, 28 січня 2011 00:45

Пенсійна реформа обмежить спеціальні пенсії

Уряд подав до парламенту законопроект 7455 "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". До 2020-го планують поступово підвищити пенсійний вік жінок із 55 до 60 років, а з 2013-го — держслужбовців-чоловіків, із 60 до 62 років. Максимальну пенсію обмежать 12 прожитковими мінімумами для непрацездатних. Це 9 тис. грн на 1 січня 2011-го.

— Пенсійна реформа спрямована перш за все на відновлення соціальної справедливості, — наголошує віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. — Наше завдання — знайти "золоту середину". На державній службі перебувають 300 тисяч громадян. Працюючі держслужбовці-пенсіонери отримуватимуть пенсію, розмір якої обчислюватиметься на загальних підставах і буде не більшим за 12 прожиткових мінімумів. Отримувати спеціальну пенсію особа, яка має право на достроковий вихід на пенсію, зможе лише при досягненні загальновстановленого пенсійного віку. При цьому чоловіків відправлятимуть на пенсію із держслужби у 62 роки.

Пенсійна реформа впорядкує виплату спеціальних пенсій, вважають експерти.

— У рамках пенсійної реформи буде впроваджена нова формула розрахунку пенсії для військовослужбовців, держчиновників та інших "спеціальних" пенсіонерів, — коментує законопроект аналітик з питань соціальної політики Бюро економічних і соціальних технологій Наталія Лещенко. — Це унеможливить махінації під час виходу на пенсію, зокрема дозволить уникнути штучного наганяння надбавок, премій та інших виплат у роки, які беруться до уваги при нарахуванні пенсійного стажу.

Позитивним моментом реформи віце-президент інвестиційної компанії "Кінто" Віталій Мельничук відзначає врегулювання питання максимальної пенсії:

— Нарахування 12 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян, а також заборона на індексацію для тих, чиї пенсійні виплати на сьогодні перевищують встановлений законопроектом мінімум, дозволять знизити дефіцит бюджету Пенсійного фонду. Індексація та перерахунок не проводитимуть, доки пенсія людини не досягне максимуму, встановленого законодавством. Дві криві — зростання максимально допустимої виплати і розмірів "супер-пенсій" — зустрінуться приблизно через чотири-п'ять років. Крім того, на витрати Пенсійного фонду вплине і підвищення мінімального віку для виходу на пенсію чоловіків-чиновників — до 62 років. Ті, хто збираються виходити нарівні з іншими — у 60 років, отримуватимуть до 62 років не спеціальну, а звичайну пенсію.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійна реформа обмежить спеціальні пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути