пʼятниця, 16 липня 2010 06:25

"Оточення Януковича поставило собі за мету вбити його"

Своє 60-річчя президент Віктор Янукович святкував три дні. Почав відзначати у державній резиденції "Залісся" під Києвом. Запросив понад сотню гостей і співаків з України, Росії та Франції.

Звідки у глави держави пристрасть до бучних свят?

— У 1980-ті я жив і працював у Москві, — згадує режисер театру і кіно Лесь Танюк, 72 роки. — Партійна номенклатура святкувала ювілеї значно скромніше. Кожному функціонеру діставалося стільки почестей, настільки він був наближений до політбюро. Звичайно, круглі дати за Леоніда Брежнєва відзначали бурхливо — із орденами й медалями. Але  пиятик і банкетів, як нині, не було. Це вже "іздєржкі" свободи й демократії, які злегка відгонять комплексом неповноцінності. Наші можновладці гадають, що на ювілеях можуть продемонструвати ще якесь своє "я". Але для держави краще, коли це "я" позначається на бюджеті чи підвищенні зарплат.

А як президент мав би відзначити день народження?

— Особисте слід відокремити від державного. Уродини — це приватна справа. Ніякого подвигу в тому нема, що людина дожила до 60 років. Найскладнішим випробуванням є влада. Можна пережити труднощі, голод, цькування — це загартовує. А тут виходиш нагору — і тобі все дозволено. І мусиш бути дуже обережним, щоб не перейти межу. Цього наші провінційні хлопці-президенти не усвідомлюють.

Чого їм бракує для цього?

— Вони не виховані на історії, на прикладах античності, високої драматургії Шекспіра. Образ керівника держави твориться легендою з усіх його вчинків і дій. Обраний президентом мусить зізнатися своїм дітям: "Вам не пощастило, бо я став президентом, і ви тепер не маєте права їздити у шикарних машинах і поводитися негарно". Те ж стосується родичів, кумів, бо коли вони почнуть хизуватися, хто ближче до трону, то історія президентства перетвориться на фарс. Цього не зрозумів Віктор Ющенко. Леонід Кучма потерпав від показухи в меншій мірі. На ювілеї він накривав столи на дачі у Криму, шикувалися черги з подарунками. Цього ніхто не рекламував, тільки пошепки розповідали, хто чим відзначився. Найстриманішим був Леонід Кравчук. У школі партійної дисципліни він зрозумів: треба знати своє місце за лаштунками, а не уявляти себе світочем чи ідолом.

Від діяльності людини у пам"яті нащадків залишається максимум 10 відсотків

Влада вимагає дисципліни, насамперед моральної. Якщо ж люди біля керма хочуть виконувати всі ролі й мати від цього прибутки, то починається занепад. Вузьке коло завжди небезпечне тим, що хоче сягнути п"єдесталу свого кумира. Кожен прагне показати: "І я такий же!"

Тобто Янукович не доріс до рівня державного діяча?

— Чи не доріс, чи не може подивитися на себе збоку. Це проблема радників. Якби Янукович робив свою справу так, щоб ніхто не ліз до нього в кишеню і не знав, чи знайомий він з "поетесою Ахметовою", то не було б такої кількості анекдотів. І не сприймалася б комічно містечковість його поведінки.

Мені шкода наших "майстрів ювілеїв". Таке враження, що оточення Януковича поставило собі за мету вбити його. Бо почалося славослів"я, що тільки знецінює його ім"я й особистість. По телеканалах демонстрували фільм про президента у відверто пафосному стилі. Але будь-який панегірик стає об"єктом іронії і викликає зворотну реакцію пародіювання. Або: після святкування в Інтернет пустили танці президента з жінками. Одні скажуть: "Який жах! Що він собі дозволяє". Інші: "Молодець, гарно танцює". Та хай би Україна за нього витанцювалася на більш високий рівень життя.

Як державному діячеві оберігати свій образ від пародіювання?

— Хтось розповідав про ювілей Ахметова? Ні, бо він завжди ховає це від громадськості. Бо в нього інші цінності — бізнес, прибутки, футбол. І виставляти себе в новому світлі йому абсолютно не потрібно.

Наші спікери і президенти мають усвідомити, що є персонами іншого рівня. Хіба були  приводи для пародіювання Йосифа Сталіна? Британський прем"єр Вінстон Черчілль узагалі забороняв святкувати свій 50-річний ювілей. Казав: "Я товстий, і буду смішним, коли танцюватиму". А Маргарет Тетчер не дозволяла собі навіть виходити за межі свого гардеробу.

Від діяльності людини у пам"яті нащадків залишається максимум 10 відсотків. Решта — шлак життя. А коли бачимо одні шлаки, то відповідно й оцінюємо людину. Тому не пнись зі шкіри, не танцюй гопака, не біжи поперед батька в пекло. Гальмуй трішки.

Зараз ви читаєте новину «"Оточення Януковича поставило собі за мету вбити його"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути