середа, 09 лютого 2011 06:45

Вітчизняної музики в ефірі поменшає

Автор: малюнок: Володимир КАЗЕНЕВСЬКИЙ
 

Народні депутати пропонують змінити Закон "Про телебачення і радіомовлення". Із документа після другого читання хочуть прибрати норму про 50-відсоткову квоту музичних творів вітчизняних авторів і виконавців у щотижневому обсязі радіомовлення.

У зверненні до парламенту Незалежна асоціація телерадіомовників зазначає, що квота "перешкоджає урізноманітненню форматів радіо, примушує до зниження якості програмного продукту в тих форматах, де нема якісних творів українських авторів чи виконавців, зокрема, в класичній музиці та джазі". До того ж нарікають ініціатори змін, іноді неможливо встановити національність і громадянство авторів без їхніх згоди та допомоги.

— Ці зміни вигідні найбільшим радіохолдингам країни, — зазначає медіаесперт Мар'яна Закусило, 24 роки. — Щоб зрозуміти їхні мотиви, варто подивитися на формати радіостанцій. "Русское радио", "Хіт ФМ", "Кісс ФМ", "Радіо Рокс" об'єднані в радіогрупу ТАВР. До "Українського медіахолдингу" входять "Авторадіо", "Ретро ФМ", "Радіо Алла", "Наше радіо" та інші. Їхні програми базуються або на російській музиці, або на західній. Їм або не вистачає українських творів певного жанру чи стилю, або ж вітчизняні пісні взагалі не вписуються в їхню концепцію. Оскільки радіостанції наполягають на скасуванні 50-відсоткової квоти, української музики в ефірі поменшає. Пісні не зникнуть лише на радіостанціях українського музичного формату.

— Квоти діяли лише на папері, тому ситуація не зміниться, — говорить директор "Молодого радіо" Станіслав Шумлянський, 30 років. — Упродовж п'яти років ані музиканти, ні слухачі вітчизняних радіостанцій дії квот не відчули. Жодна з 30 столичних радіостанцій не видає в ефір 50 відсотків української музики. Тому її захисникам треба боротися не за збереження квот, а за присутність власне творів.

Любителі української музики такі ж платники податків, як і ті, хто хоче слухати російську. Радіостанції використовують радіочастотний ресурс, який є загальнонаціональною власністю. Не просто право, а обов'язок держави забезпечити присутність в ефірі української музики для тих, хто її хоче слухати. Під український формат радіо слід видавати спеціальні ліцензії. А тим, хто переймається цим питанням, варто підтримати молодих виконавців.

Зараз ви читаєте новину «Вітчизняної музики в ефірі поменшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути