Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 10:19

"Звільнення Тігіпка політично доцільне"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Погребинський: ”Уряду бракує людини, яка відповідала б за соціальне реформування”
Михайло Погребинський: ”Уряду бракує людини, яка відповідала б за соціальне реформування”

Президент Віктор Янукович зробив чергові перестановки у виконавчій владі. Першого віце-прем'єр-міністра — міністра економічного розвитку та торгівлі Андрія Клюєва перевів на посаду секретаря Ради національної безпеки та оборони. Раїса Богатирьова, яка очолювала РНБО, отримала портфель віце-прем'єр-міністра – міністра охорони здоров'я. Вона замінила Олександра Аніщенка і стала першою жінкою-міністом в уряді Миколи Азарова.

— Усі останні переміщення в уряді — єдина картина політичного процесу, — каже директор Київського інституту конфліктології й політичних досліджень 65-річний Михайло Погребинський. — Спочатку президент розставив у силові відомства людей, яким він абсолютно довіряє. Тепер черга фінансово-економічного блоку.

Для Андрія Клюєва призначення секретарем РНБО — це пониження?

— Я не поспішав би списувати Клюєва. У нас президентська республіка, і вплив людини визначається його відстанню до першої особи. Раніше між Клюєвим і президентом був посередник — Микола Азаров. Тепер він контактуватиме з Януковичем напряму.

Позиція секретаря РНБО дозволяє контролювати силові структури від імені президента. Можливості політичного та адміністративного впливу у Клюєва зараз більші, ніж на посаді першого віце-прем'єра. Я б сказав, Клюєв став правою рукою президента з певного кола питань.

Які це питання?

— Це з'ясується через певний час, коли стане точно відомо, чи відповідатиме Клюєв за хід голосувань у парламенті, чи залишиться він фактичним керівником виборчої кампанії "регіоналів". Відхід Клюєва з уряду виводить його з-під відповідальності за речі, на які не мав значного впливу. Говорять, що він розпоряджався значними фінансовими потоками. Це не зовсім так. Усіма фінансовими потоками розпоряджалися прем'єр і міністр фінансів.

Хто може стати першим віце-прем'єром?

— Моє припущення, на цю посаду призначать Валерія Хорошковського. На нього покладуть функцію реформування всього фінансово-економічного комплексу.

Яких ротацій в уряді чекати ще?

— Уряду бракує людини, яка відповідала б за соціальне реформування. Теоретично, це компетенція Сергія Тігіпка. Та враховуючи його майже нульову роль у команді влади, він не може стати серйозним генератором якоїсь реформи. На цій позиції має бути людина, якій президент довіряє так само, як Хорошковському у фінансах. Тому звільнення Тігіпка політично доцільне. Для нього самого це дало б можливість маневру і риторики перед виборами. Потім він зможе знову стати молодшим партнером влади.

Чому президент не прибере Дмитра Табачника, до якого так багато претензій?

— Логіку президента щодо цього міністра ніхто не знає. Очевидно, що Табачника, як і будь-якого іншого міністра, є за що критикувати, однак у його діяльності дещо можна підтримати. Наприклад, скорочення величезної кількості вузів, що повністю дискредитує вищу освіту. З іншого боку, якщо в уряді не буде "міністра-україножера", то на цю невдячну роль опозиційно налаштована частина суспільства призначить самого Віктора Федоровича. А так президентові можна навіть іноді покритикувати свого "антиукраїнського міністра".

Які шанси наступного першого віце-прем'єра на крісло глави уряду?

— Можна говорити про кілька сценаріїв, але треба брати до уваги результати парламентських виборів. Питання прем'єр-міністра вирішуватиметься після них. Тому ті, хто має якісь шанси зараз, через півроку можуть не мати жодних.

Клює впровадив переговори щодо євроінтеграції. Хто тепер завершуватиме процес?

— Було б природно залишити за Клюєвим ці повноваження і поставити процес під контроль Януковича. Тоді це виглядало б так: людина президента продовжує свою діяльність на напрямку євроінтеграції. Інша річ, що це питання, схоже, зайшло у глухий кут і далі може приносити особисто Клюєву більше мінусів, ніж плюсів.

Чим поясните призначення Раїси Богатирьової міністром охорони здоров'я?

— На посаді секретаря РНБО Раїса Василівна не мала особливого політичного впливу. Портфель міністра охорони здоров'я — не найгірший поворот у її кар'єрі. Богатирьова має медичну освіту й досвід. Але навіщо її зробили ще й віце-прем'єром, я не розумію.

Зараз ви читаєте новину «"Звільнення Тігіпка політично доцільне"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути