вівторок, 25 січня 2011 10:38

"Органи державної влади взяли курс на зачистку організованого українського руху"

Українці Росії звернулися до Організації з безпеки і співробітництва в Європі, української влади та світової громадськості з проханням допомогти захистити свої права та свободи. Текст заяви друкуємо зі скороченнями.

"Як випливає зі слів міністра закордонних справ Російської Федерації Сергія Лаврова, органи державної влади взяли курс на зачистку організованого українського руху в країні, підміну його знову створеними псевдоукраїнськими організаціями.

Вельми дивною виглядає заява представника Міністерства закордонних справ України Олега Волошина про те, що "МЗС України вже працює над тим, щоб допомогти українській громаді в Росії створити нову всеросійську впливову й ефективну громадську організацію, яка захищала б культурно-освітні та інші права етнічних українців, які є громадянами РФ. Українські дипломати в Росії в тісній взаємодії з громадськими активістами, які представляють українську діаспору, опрацьовують це питання. Недоліком ліквідованої раніше Федеральної національно-культурної автономії українців Росії був низький рівень активності (!?) більшості її учасників".

У Росії понад 19 років працюють федеральні українські організації, що об'єднують більше як 90 місцевих осередків з усієї Росії та захищають права українців. Крім того, рішення про ліквідацію ФНКА не набуло законної сили і в цей час його оскаржують у встановленому законодавством порядку. У численних привітаннях, зокрема МЗС України, неодноразово відзначали велику роботу, що проводять ОУР та ФНКА саме в царині вирішення питань національно-культурного розвитку українців Росії. Ніяких консультацій з представниками наших організацій ніхто не проводив, а втручання працівників МЗС України в організаційне життя українців — громадян Російської Федерації в такій формі є вкрай недоцільним і може призвести до небажаних наслідків. Очевидно, що подібна заява могла з'явитися лише через абсолютну некомпетентність зазначеного працівника МЗС України.

Події у Бібліотеці української літератури в Москві насправді не мають ніякого відношення ні до української книжки, ні до бібліотечної справи, ні до культури загалом, а можуть бути зрозумілими тільки з огляду на зовнішньо- і внутрішньополітичну ситуацію в Росії, характер її відносин з Україною, а також можливе намагання ліквідувати бібліотеку як українську. Для української громади в Росії вилучення літератури, читацьких формулярів, електронного каталогу, сервера бібліотеки, що не лише паралізувало роботу цієї установи, а й позбавило всіх прихильників українського слова права на задоволення їхніх культурно-просвітницьких потреб, є свідченням порушення прав українців у Росії.

Не може мати ніякого виправдання психологічний і фізичний тиск з боку представників правоохоронних органів і залякування керівництва бібліотеки, яке намагається просто виконувати свої обов'язки.

ОУР та ФНКА звертаються до органів влади Російської Федерації з вимогою припинити тиск на українські організації Росії та нормалізувати ситуацію навколо Бібліотеки української літератури в Москві — державної установи, яка покликана розвивати любов до читання, до української книжки та української культури загалом".

Правління Об'єднання

українців Росії

Правління Федеральної

національно-культурної автономії

українців Росії

м. Москва, 20 січня 2011 р.

Із часів Валуєва російські керівники нічого не навчилися

— Про організації українців у Росії в останні роки найбільше інформації — про їхню ліквідацію, — каже керівник московського Центру українських студій Інституту Європи 57-річний Віктор Мироненко. — Люди щось робили, але, чесно кажучи, жодного резонансу їхня діяльність не мала. Проте ті претензії, які лунають на їхню адресу, можна висловити й до переважної більшості російських громадських організацій. Це як у справі Михайла Ходорковського — ніби й винен, а якщо за це треба судити, то всіх разом. Тобто, був би привід.

Зараз бачимо, що лінія поведінки Сергія Маркова, Костянтина Затуліна, Кирила Фролова й Інституту СНД стає провідною. Це валуєвська позиція: "нет, не было и быть не может". На жаль, із часів Валуєва російські керівники нічого не навчилися. Я добре знаю директора української бібліотеки. Це людина без будь-якого націоналістичного ухилу, навіть позитивного. Якщо склад бібліотечного фонду визначатимуть Федеральна служба безпеки і міліція, то росіянам слід замислитися, куди вони прямують.

"Така сама незрозуміла ситуація з грузинами"

Суд за позовом російського Мін'юсту про ліквідацію Об'єднання українців Росії призначений на 31 січня.

— Ми подамо зустрічний позов, оскільки звинувачення Мін'юсту безпідставні, — каже співголова Об'єднання українців Росії 70-річний Валерій Семененко. — Нас звинувачують у тому, що ми виступали на радіо, хоча це ніяк не порушує законодавство. Ми розібрали їхню позовну заяву, по пунктах написали заперечення й офіційно передали його до Верховного суду.

Нас ліквідовують за політичну діяльність. Мін'юст, щоправда, намагається дистанціюватися від політики. Стверджує, що жодного політичного підтексту в ліквідації ОУР немає. А Міністерство закордонних справ Росії вустами Сергія Лаврова підтверджує, що таки є. Кому вірити? Логічно, більш високому посадовцю.

Якщо російська влада хоче ліквідувати, то ліквідує. З іншими національними організаціями теж відбувалося щось подібне. Була довга веремія з німецькою організацією, наприклад. Але вістря влади зазвичай спрямовується не на самі об'єднання, а на певних осіб. Німецьку організацію просто розкололи. Така сама незрозуміла ситуація з грузинами. Утворили нову грузинську організацію антисаакашвілівського толку. Не виключено, що такий самий варіант готують і для українців. Українські дипломати вже заявили, що створюватимуть нову, ефективну українську організацію в Росії. З російською владою МЗС України, звісно, можна створити на папері якусь організацію, але за рахунок самоорганізації українців цього просто не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «"Органи державної влади взяли курс на зачистку організованого українського руху"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути