середа, 09 січня 2008 14:39

"Опозиція заспокоїлася і діятиме менш агресивно"

  Олексій Голобуцький: ”Богатирьова виглядає компромісним варіантом, можливістю додати Ющенкові голоси виборців на Сході”
Олексій Голобуцький: ”Богатирьова виглядає компромісним варіантом, можливістю додати Ющенкові голоси виборців на Сході”

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, 31 рік, вважає, що Партії регіонів не місце в одному човні з неконструктивною опозицією на кшталт комуністів чи прогресивних соціалістів.


Чи мають парламентарії відмовитися від зимових канікул і продовжувати працювати, як це їм запропонував президент Віктор Ющенко?

— Із огляду на нинішню економічну й соціальну ситуацію їм справді слід забути про будь-які канікули. Ми ж не Куба чи Бразилія, де карнавали й фієсти паралізують життя країни на цілий місяць. Доопрацювання потребує бюджет-2008, не закінчено процес вступу України до Світової організації торгівлі. У парламентських комітетах лежать 174 законопроекти, в тому числі з питань державного будівництва, місцевого самоврядування, аграрної політики, земельних відносин. Чимало з них потребують невідкладного прийняття. Інакше за місяць новий уряд просто захлинеться у проблемах.

Чи могло за новорічні й Різдвяні свята відбутися перегрупування сил, зміни в позиції фракцій чи окремих депутатів?

— Сумніваюся. Політики просто відпочивали. Але позиції Юлії Тимошенко й так будуть із кожним днем посилюватися. Так зазвичай відбувається на початку прем"єрства будь-кого.

До того ж опозиція потроху заспокоїлася й діятиме менш агресивно. Звичайно, "регіонали" не чекали такого повороту подій. Сподівалися, що демократична коаліція "провалиться". У прем"єрство Тимошенко не вірили до останньої миті. Тому зараз дещо розгублені й змушені зайняти тактику вичікування. Тобто якийсь час думатимуть, що робити — критикувати кожен крок уряду чи чекати, поки він наламає дров.

Юлія Володимирівна добре знає слабкі струни своїх опонентів

Партії регіонів треба навчитися стати конструктивною опозицією. Бо є неконструктивна — Вітренко, комуністи тощо. "Регіонали" не можуть бути з ними в одному політичному човні. Їм треба здійснювати контроль і моніторинг діяльності Кабміну, розробляти альтернативні законопроекти, зосередитися на ефективній законодавчій роботі та спокійно готуватися до нового приходу до влади.

Перехід Раїси Богатирьової на роботу до Ради нацбезпеки та оборони — серйозний сигнал для Партії регіонів?

— І не лише для неї, а й для уряду Юлії Тимошенко. Бо це — початок президентської кампанії Віктора Ющенка. Знаючи, що основним його конкурентом буде Тимошенко, оточення президента намагається розширити електоральне поле. Богатирьова виглядає компромісним варіантом, можливістю додати Ющенкові голоси виборців на Сході. Посада секретаря РНБО не передбачає політичної відповідальності. Але це призначення — своєрідна гра в "широку коаліцію", демонстрація спроби подолати розкол України на два ідеологічні табори.

Чи ймовірно, що Тимошенко вже домовилася з Володимиром Литвином і парламентська більшість незабаром посилиться?

— Думаю, вона домовилася з певною частиною депутатів Блоку Литвина, бо ця політична сила неоднорідна. Потрібен певний час, щоб і Володимирові Михайловичу "зберегти обличчя", і блоку виробити нову тактику. Так само знайде уряд спільну мову з частиною комуністів і "регіоналів". Бо там чимало бізнесменів, які дуже добре розуміють можливості влади й не захочуть іти на відвертий конфлікт.

Юлія Володимирівна добре знає слабкі струни своїх опонентів і майстерно на них грає. У неї є чітке розуміння проблем, способів досягнення своїх цілей і того, як можна маніпулювати і суперниками, і друзями. Це вона доводить постійно. Тому Тимошенко єдина з політиків, яка з кожним роком набирає все більше обертів — інші тільки втрачають.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиція заспокоїлася і діятиме менш агресивно"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути