середа, 19 жовтня 2011 11:46

Охолодження відносин з Європою посилить позицію Росії

Автор: фото з сайта www.most-dnepr.info
  Володимир Фесенко: ”Янукович не любить, коли на нього жорстко тиснуть ультиматумами”
Володимир Фесенко: ”Янукович не любить, коли на нього жорстко тиснуть ультиматумами”

Американська газета "Волл Стрит Джорнал" описує фрагмент понеділкового інтерв'ю президента Віктора Януковича західній пресі. Журналісти цікавилися звільненням Юлії Тимошенко.

"Якого роду сигнал ми даємо суспільству? — запитав Янукович. — Що, для того, щоби коїти злочини, потрібно бути членом опозиції?".

Підвищивши голос, Янукович закликав Захід поважати його країну.

— Для Януковича доля Тимошенко визначена, — коментує керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 52 роки. — Вибір зробили: Тимошенко залишиться у в'язниці. В оточенні президента сподіваються, що Євросоюз рано чи пізно змириться з цим і погодиться на продовження співпраці з Україною. Але це не дуже точна оцінка ситуації. На нас чекає охолодження стосунків з ЄС і Заходом.

Європа відклала візит Януковича до Брюсселя, який планували в четвер. Що буде далі?

— Першим негативним наслідком може стати непідписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. Сполучені Штати діятимуть гнучкіше — співпрацюватимуть з Україною в геополітичних питаннях, але не демонструватимуть особливого ставлення до Києва.

Чому Янукович кинув виклик Заходу?

— Це рішення скоріше у площині психології: Янукович не любить, коли на нього жорстко тиснуть ультиматумами. Те саме проявилося й у стосунках з Кремлем. У Москві це зрозуміли і змінили тактику. А жорсткий тиск Заходу дав зовсім інший результат. Мабуть, оточення президента переконало його, що нічого трагічного не станеться, Євросоюз нікуди не дінеться.

Тобто Тимошенко годі очікувати декриміналізації статті чи помилування?

— Ніяких ознак розгляду закону про декриміналізацію в парламенті нема. Помилування можливе, якщо про це просить засуджений або його захист. Тимошенко на це не піде. Їй залишається один шлях — пройти усі судові інстанції в країні, а потім апелювати до Європейського суду з прав людини. Він може визнати, що суд відбувся з порушенням прав на справедливе судочинство та з порушенням європейських стандартів. Це буде черговий ляпас правоохоронній і судовій системі України, але не виправдання чи звільнення Тимошенко.

Яка доля партії "Батьківщина"?

— Якщо Тимошенко залишиться за ґратами, це викличе певну деморалізацію серед партійців. Внутрішня боротьба у керівництві посилиться. Воно виявилося нездатним мобілізувати своїх прихильників на серйозний захист своєї лідерки. Багато чого залежатиме від того, який шлях обере Наталія Королевська — розвиватиме свій проект чи очолить "Батьківщину" на парламентських виборах. Поки що Олександр Турчинов не хоче віддавати партійне кермо. Але в партії ставлення до нього неоднозначне.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко говорить про високу ймовірність переорієнтації України на Митний союз. Який ваш прогноз?

— Охолодження відносин з ЄС не означатиме, що ми на другий день вступимо в Митний союз. Це суперечить економічним інтересам експортерів-олігархів. Бо треба буде виходити зі Світової організації торгівлі, відмовлятися від зобов'язань перед партнерами. Потеплішання між Москвою і Києвом вірогідні. Але тиснути на газових перемовинах Україна не зможе. Для Кремля справа Тимошенко — не аргумент. Навпаки, охолодження відносин із ЄС посилить позицію Росії у стосунках з Україною. З'явиться більше аргументів в агітації до вступу в Митний союз чи Єдиний економічний простір.

Зараз ви читаєте новину «Охолодження відносин з Європою посилить позицію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути