четвер, 13 лютого 2020 07:56

Офіс президента очолив Андрій Єрмак

Автор: REUTERS
  Помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак, юрист і колишній кінопродюсер, очолив Офіс президента України 11 лютого. Замінив на посаді Андрія Богдана, ексадвоката бізнесмена Ігоря ­Коломойського
Помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак, юрист і колишній кінопродюсер, очолив Офіс президента України 11 лютого. Замінив на посаді Андрія Богдана, ексадвоката бізнесмена Ігоря ­Коломойського

Володимир Зеленський 11 лютого звільнив Андрія Богдана з посади керівника Офісу президента. Призначив натомість свого помічника Андрія Єрмака.

Андрій Богдан, 43 роки, очолив президентську Адміністрацію у травні. Коли її перейменували, з 25 червня став керівником Офісу президента. Раніше працював адвокатом Ігоря Коломойського. Був уповноваженим з антикорупційної політики в уряді Миколи Азарова.

48-річний Андрій Єрмак веде переговори з Росією про звільнення українців із полону. Супроводжує президента на міжнародних зустрічах. Має юридичну освіту. Був адвокатом. Продюсував фільми.

— Богдан був для Зеленського таким собі провідником, показав політику зсередини. Там він як риба у воді, — каже політичний оглядач Леонід Швець, 55 років. — З другого боку, він одинак, його власний інтерес — на першому місці. Це не влаштовує Зеленського. Настав час, коли мав відпасти, як перша ступінь ракети. Приводів багато — поведінка, манера спілкування. Богдан пересварився майже з усіма. Для керівника ОП це неприпустимо, бо кидає тінь на президента.

На відміну від Богдана, Єрмак — не окремий гравець, а людина на орбіті Зеленського. Тепер з'явиться політика Офісу президента, раніше її не було. Інше питання — якою вона буде? Поки що не зрозуміло.

1 лютого президент Володимир Зеленський проводив співбесіди з потенційними новими членами уряду. Зустрічався з представником України в контактній групі в Мінську Олексієм Резніковим і головою парламентського комітету з соціальної політики та захисту прав ветеранів Галиною Третьяковою.

В уряді планують розділити раніше об'єднані Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, Мінекономіки, торгівлі та сільського господарства і Мінкультури, молоді та спорту.

Кабмін на чолі з прем'єр-міністром 35-річним Олексієм Гончаруком працює шостий місяць. У ньому три віцепрем'єри та 16 міністрів. Його торік у серпні затвердила Верховна Рада.

— Гончарук у кадрових питаннях обережний. Кого міняти в уряді, вирішує президент, — каже політолог Володимир Фесенко, 61 рік.

Були розмови про відставку уряду. Тепер — про кадрові ротації. Яка причина?

— Гончарук отримав показову підтримку Зеленського після заяви про відставку (у січні прем'єр написав її президенту. Напередодні в мережі опублікували "прослушку", де Гончарук каже, що він "повний профан в економіці". — ГПУ). Той дав йому шанс.

Рада до вересня не може відправити уряд у відставку. Але й ротації не проведе, доки парламент розглядає законопроєкт про ринок землі. Там чотири тисячі правок. Це займе не менше місяця. Можливо, і до кінця квітня. Хоча по Резнікову (ймовірно, Офіс президента бачить його керівником майбутнього Міністерства тимчасово окупованих територій. — ГПУ) питання майже вирішене.

Чому за зміни в Кабміні взялися саме зараз?

— Розмови почалися наприкінці грудня. Зеленський обіцяв, що після Нового року оцінить кожного міністра. Якщо відбулися співбесіди, значить, зміни будуть. Звільнити можуть одного-двох міністрів. Ймовірно, з'явиться віцепрем'єр з економіки, відповідатиме за інвестиції.

Міністерства і віцепрем'єрів скорочували, тепер збільшуватимуть кількість. Чому?

— Думали, зекономлять кошти, зменшать бюрократичний апарат. А виникли серйозні функціональні проблеми. Як у Міністерстві ветеранів і окупованих територій. Об'єднання виявилися штучні, не дали ефекту. Зеленський — темпераментний, довго не чекає. Бачить помилку — переглядає.

Восени можуть роз'єднати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Аграрна й промислова політика потребує окремих керівників. Від Міністерства культури спорт відділять у державну агенцію.

Кого замінять в уряді?

— Можуть поміняти міністрів, які виявилися не дуже ефективними. Подейкують про міністра соціальної політики Юлію Соколовську, міністрів президентської квоти — оборони Андрія Загороднюка й закордонних справ Вадима Пристайка. Президент хоче активнішої роботи.

Арсен Аваков шостий рік керує Міністерством внутрішніх справ. Завдяки чому так довго тримається?

— Має політичну гнучкість, пристосовується. Це спрацювало, коли залишився при зміні уряду 2016-го. Відтоді діє його політична вага. Став ключовою фігурою, в якій є потреба. Порошенко хотів його поміняти, але не вийшло. Тому що треба була коаліція з "Народним фронтом".

З другого боку, Аваков має вплив на окремі політсили, зв'язки з великим бізнесом. Утримався на посаді торік, бо вчасно оцінив політичні зміни. Ще під час президентської кампанії розумів — епоха Петра Олексійовича закінчується. Не стільки ставив на Зеленського, скільки грав проти Порошенка. І ставка зіграла. Зеленський оцінив, що Аваков нейтралізував адмінресурс Порошенка.

Цей уряд можна назвати провальним?

— Ні. Є проблеми. Виплата зовнішніх боргів зміцнила курс гривні та парадоксально зменшила надходження в казну. Це не наслідок діяльності Кабміну.

Ризикнули піти на складне й неоднозначне рішення щодо земельної реформи. Жоден попередній Кабмін не наважу­вався. Вдається утримувати стабільність — фінансову й соціально-­економічну.

Чого бракує?

— Досвіду. По-друге, Кабмін неоднорідний. Є міністри, які мають менеджерський хист і пройдуть випробування. А є такі, кого призначили як експертів, а вони так і не стали потужними керівниками своїх відомств.

Які завдання стоятимуть перед оновленим Кабміном?

— Ті самі. Економічне зростання, інвестиції, реформи. На покращення добробуту громадян можна вийти лише за декілька років. Завдання-мінімум — погасити зовнішні борги. Від цього залежить фінансова стабільність. Плюс модернізація системи управління.

Поточні завдання — наведення ладу із зарплатами й преміями урядовців і керівників держкомпаній, оптимізація структури відомств. І соціалка — вчасна виплата зарплат і пенсій, покриття боргів, тарифи. Від їх виконання залежатиме доля уряду.

Зараз ви читаєте новину «Офіс президента очолив Андрій Єрмак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути